Ljudi koji vježbaju u grupama imaju više zdravstvenih prednosti?

Bilo koja vrsta vježbe je dobra za vas, ali vježbanje u grupama može vam dati dodatni poticaj

by | 28 listopada, 2021
Grupni trening na zraku

Neovisno o tome volite li ići u teretanu s prijateljicom ili sami, ili vježbati doma, mnogi će reći da ne mogu “i jedno i drugo”. Vole ili samo otrčati “svoje” ili s jednom ili više osoba. Svakako, bez obzira na to kojoj vrsti vježbe težite, nema negativne strane u ostanku tjelesno aktivnim.

No istraživanja sugeriraju da ako ste sami kad je u pitanju vježbanje, možda ćete propustiti neke zdravstvene prednosti grupnih treninga. Naime, već je poznato da tjelovježba ima mnoge prednosti za mentalno zdravlje, uključujući poboljšanje sna i raspoloženja, povećanje seksualnog nagona i povećanje razine energije i mentalne budnosti.

Pročitajte više… Ovo su najveći trendovi u vježbanju koji su obilježili desetljeće iza nas

U novoj studiji znanstvenici su istraživali može li grupno vježbanje pomoći studentima medicine, skupini s visokim stresom koja bi vjerojatno mogla koristiti redovite treninge. Za istraživanje, 69 studenata medicine pridružilo se jednoj od tri skupine vježbača.

Grupni trening u teretani

Jedna grupa je barem jednom tjedno radila 30-minutni grupni program jačanja i funkcionalne kondicije, uz dodatnu tjelovježbu ako je htjela. Druga grupa su bili solo vježbači, koji su vježbali sami ili s do dva partnera barem dva puta tjedno. U posljednjoj skupini učenici nisu radili nikakvu vježbu osim hodanja ili vožnje bicikla kako bi stigli tamo kamo su trebali.

Istraživači su mjerili percipiranu razinu stresa učenika i kvalitetu života – mentalnog, fizičkog i emocionalnog – na početku studije i svaka četiri tjedna. Svi studenti započeli su studij na približno istoj razini i slične razine mentalnog zdravlja. Nakon 12 tjedana, grupni vježbači vidjeli su poboljšanja u sva tri tipa kvalitete života, kao i pad razine stresa. Za usporedbu, solo vježbači samo su poboljšali mentalnu kvalitetu života – iako su svaki tjedan vježbali oko sat vremena više od grupnih vježbača.

Pročitajte više… Evo par znakova koji vam ukazuju na to da ste odradili dobar trening

Studij ima neka ograničenja, uključujući malu grupu ispitanika i uključivanje samo studenata medicine. Učenicima je također bilo dopušteno da sami biraju svoju grupu za vježbanje, tako da mogu postojati fizičke ili osobnosti razlike između grupnih i solo vježbača koje bi mogle utjecati na rezultate. Stoga rezultate treba promatrati s oprezom, ali istraživanje ukazuje na moć zajedničkog grupnog treninga.

Stoga, ako vas netko sljedeći put i pozove da odradite trening zajedno, u slučaju da se bojite kako će vam to utjecati na performanse, podsjetite se da ima beneficije u drugim područjima kvalitete vašeg života!

 

Foto: Unsplash