Predjelo, glavno jelo i desert za vege blagdanski stol food blogerice Nine Dianežević

by | 11 prosinca, 2020

Koliko god obožavali blagdane zbog osjećaja zajedništa koji nam pružaju, ponekad (a osobito kad treba složiti blagdanski jelovnik) mogu biti pravo mučenje.

Od predjela do deserta, pomoću naših malih savjeta i vaš vege blagdanski stol može biti upravo savršen – posebice ako se u ovu avanturu upuštate po prvi put. Ovo je jedan od onih pothvata u koji se trebate upustiti i u kojem trebate potpuno uživati. Vjerujte, priprema jela itekako može proći bez stresa ako na vrijeme isplanirate samu pripremu hrane. Kako bismo vam olakšali, donosimo vam recepte za predjelo, glavno jelo i desert food blogerice Nine Dianežević za blagdanski stol. Više ideja za recepte možete pogledati na njezinom Instagramu.

Predjelo

Krem juha od crvene leće

Sastojci (za 4 osobe):
200g crvene leće
100 g prosa
1 češanj češnjaka
1 mrkva
1 glavica crvenog luka
1 stapka celera
oko 1 l povrtnog temeljca
2 zrele rajčice
50 g badema
3 žlice djevičanskog maslinovog ulja
sol
svježe nasjeckani peršin

Priprema:
Isperite leću i proso i stavite ih u kuhati s nasjeckanom mrkvom, lukom, celerom, i češnjakom (nasjeckanim na listiće). Dodajte toliko temeljca da za par centimetara pokrije sve sastojke. Kuhajte oko 30-40 minuta, po potrebi dodajući još vode da ne ostane bez tekućine. U međuvremenu krupnije nasjeckajte oguljene bademe i popržite ih nasuho u tavi. Nasjeckajte sitno peršin, a rajčice na kockice.

Kad je juha kuhana, izmiksajte je u blenderu, posolite i dodajte maslinovo ulje. Po potrebi dodajte vode tako da dobijete gustoću koju želite (no ne previše jer bi ova krem juha trebala biti gušća. Začinite dodatno po potrebi. Razdijelite juhu u tanjure i u svaki dodajte žlicu badema, žlicu nasjeckanih rajčica i list peršina te par kapi maslinovog ulja.

Glavno jelo

Parmiggiana od patlidžana i tikvica

Sastojci: (za 4 osobe):
500 ml pasirane rajčice
1 žličica sušenog bosiljka
2-3 češnja češnjaka
oko 4 žlice maslinovog ulja
1 kg patlidžana
500-600 g tikvica
300 g mozzarelle
150 g svježeg parmezana
sol, papar
svježi bosiljak

Priprema:

1. Patlidžane i tikvice narežite po dužini na ploške debljine oko 0,5 – 1 cm. Poprskajte ih maslinovim uljem i promiješajte da se ploške lagano oblože uljem.
2. Ugrijte teflonsku grill tavu te na jačoj temperaturi pržite ploške povrća u jednom sloju, po 2-3 minute sa svake strane, da omekša. Pečeno povrće slažite na tanjur obložen kuhinjskim ručnikom, lagano posolite i popaprite te ostavite da se ocijedi od viška masnoće. Pržite tako ploške povrća u par navrata.
3. Za umak pomiješajte pasiranu rajčicu, sitno sjeckani češnjak i sušeni bosiljak. Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i dobro izmiješajte.
4. Mozzarellu ocijedite i narežite na sitne kockice, a svježi parmezan naribajte. Pećnicu ugrijte na 180 °C.
5. Vatrostalni kalup za pečenje veličine oko 25 x 20 cm lagano namastite maslinovim uljem te na dno stavite par žlica umaka od rajčica i razmažite. Zatim stavite sloj pečenih ploški povrća, naizmjence ploške patlidžana i tikvica, koje se mogu preklapati. Posipajte oko ⅓ mozzarelle te premažite s oko 4 žlice umaka od rajčice. Po tome posipajte trećinu ribanog parmezana.
6. Na ovaj način složite još 2 sloja, dok ne potrošite povrće i ostale sastojke. Završite slojem umaka od rajčice i obilno posipajte parmezan.
Sve pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, po potrebi pokrivajući folijom pred kraj da ne potamni previše. Pustite da se ohladi 15-tak minuta, pa režite na komade i poslužite uz to svježu salatu po izboru.

Desert

Raw Ferrero torta

Sastojci (za tortu promjera 18-20 cm)

Za podlogu:
260 g lješnjaka
oko 24 datulje
1-2 žlice kakaa
6 žlica vode

Za kremu:
460 g indijskih oraščića, namočenih u vodi preko noći pa ocijeđenih
200 g javorovog sirupa
6 žlica namaza od lješnjaka i nugata
2 žlice kakaa
1 žličica maca praha, opcionalno
6 žlica otopljenog ulja kokosa

Dekoracija po želji:
Lješnjaci
Glazura i ukrasi od tamne čokolade

Priprema:
Sve sastojke za podlogu izblendati u jakom kuhinjskom blenderu i povezati u podlogu. Kalup za tortu promjera 18-20 cm (s pomičnim rubom) obložite pripremljenom podlogom te pritisnite rukama ili žlicom o dno kalupa. Indijske oraščiće koje ste namočili preko noći i ocijedili stavite u posudu blendera pa dodajte i ostale sastojke za kremu redom. Sve izblendati u gustu, kremastu smjesu. Prelijte preko podloge, zagladite i stavite u zamrzivač na pet sati ili preko noći. Kad se torta stisnula, ukrasiti po želji sjeckanom čokoladom i lješnjacima te gkazurom. Sat vremena prije posluživanja izvadite je iz hladnjaka, te je opet pospremite u hladnjak i držite tamo.

Foto: Privatna arhiva