Kako pravilnom prehranom riješiti problem policističnih jajnika?

by | 2 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

PCOS (sindrom policističnih jajnika) postaje čest zdravstveni problem kod žena. Poznatiji kao ciste, ovaj poremećaj bio je moguć tek nakon dobi od 25 godina. Ali sada, čak i mlade žene u svojim 20-ima pate od sindroma policističnih jajnika. Nezdrava prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti i loše navike poput pušenja i češće konzumacije alkohola utječu na funkcioniranje reproduktivnog sustava.

Da bi spriječile PCOS, žene, kao i djevojke moraju imati fizičku aktivnost i uključiti zdravu hranu. Hrana bogata vitaminom D može smanjiti reproduktivne zdravstvene probleme, pogotovo PCOS. Čak i omega-3 masne kiseline su dobre za žene koje imaju PCOS. U nastavku pogledajte neke od namirnica koje će vam pomoći kod ovog problema.

Losos

Ova vrsta ribe bogata je omega-3 masnim kiselinama i niskim glikemijskim indeksom. Losos ne samo da je zdrav za srce nego poboljšava udio androgenih hormona kod žena sa sindromom policističnih jajnika.

Zelena salata

Ovo povrće je zdravo i hranjivo. Inzulinska rezistencija je jedan čest uzrok PCOS-a, tako da je salata zdrava za uključivanje u vašu prehranu.

Ječam

Ječam ima nizak glikemijski indeks i nisku masnoću. Niski glikemijski indeks smanjuje izglede za otpornost na inzulin i pobjeđuje PCOS.

Cimet

Osim što se bori protiv PCOS-a, ovaj aromatični začin također može smanjiti razinu inzulina u tijelu i utjecati na smanjenje vaše težine.

Brokula

Ova zelena superhrana bogata je vitaminima, a sadrži malo kalorija i nizak glikemijski indeks. Brokula je također dobra u borbi protiv raka.

Tuna

Tuna je vrlo hranjiva riba jer sadrži omega-3 masne kiseline i vitamine koji se bore protiv PCOS-a kod žena.

Rajčica

Rajčica ima nizak glikemijski indeks i bogata je likopenom. Osim toga, to je anti-ageing namirnica koja vam pomaže u gubljenju viška kilograma.

Jaja

Jaja su zdrava i smatraju se superhranom za žene. Jedite kuhano jaje bez žumanjka jer žumanjak sadrži dosta kolesterola, koji može biti štetan za srce.