PRATITE LI BOJE SVOGA LICA? Doznajte od čega možda bolujete!

by | 2 rujna, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Koža lica, tj. na njezina boja na tom području tijela može na otkriti puno toga o našem zdravlju. U nastavku pogledajte na kakve eventualne zdravstvene probleme upućuje određena boja.

1. Crvena – obično je ova boja lica samo reakcija na stres, ljutnju, anksioznost i neko drugo ekstremno emotivno stanje, ili pak hranu i piće koje smo unijeli u organizam.

Međutim, kronično crvenilo je znak nekog skrivenog zdravstvenog problema. Ono na području obraza i nosa ukazuje na visoki krvni tlak ili autoimune bolesti uzrokovane povećanom razinom kortizola u krvi.

2. Narančasta – problemi s gušteračom i slezenom

3. Žuta – žućkasto lice je tiho upozorenje da vaša jetra i žuč ne rade kako spada.

4. Zelena – veliki unos lijekova, problemi s probavom i radom krvožilnog sustava. Također može biti znak hipokromne anemije, tj. nedostatka željeza u krvi.

Ovo zdravstveno stanje nekoć se nazivalo kloroza, jer je zbog njega koža dobivala specifičnu zelenkastu boju na temelju koje se postavljala dijagnoza anemije.

5. Plava – mjestimično modra koža može biti znak cijanoze, zdravstvenog stanja do kojeg dolazi zbog povećanja koncentracije hemoglobina u tijelu, tj. manjka kisika.

Methemoglobinemija je nasljedna ili stečena bolest koju uzrokuje methemoglobin, hemoglobin koji na sebe ne veže kisik i također uzrokuje plavkastu boju kože.

6. Bijela i blijeda: Blijedo lice i obrazi znak su oslabljenih žlijezdi i neaktivne jetre. Osim na anemiju, upućuju i na oslabljeni imunološki sustav. Bijele mrlje na licu mogu biti znak problema s bubrezima.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR; zadovoljna.dnevnik.hr