Koje se pozitivne promjene na mozgu događaju zahvaljujući meditaciji?

by | 21 ožujka, 2020

Ovo istraživanje dalo je dublji uvid u povezanost mozga i emocionalnih stanja te kako strukture mozga mogu utjecati na naše raspoloženje. Istraživanje provedeno u Italiji potvrdilo je da meditacija dobro djeluje na depresiju, anksioznost i mozak općenito, no dosad nije bilo poznato na koji način. Znanstvenici su otkrili da se ovi beneficiji događaju zahvaljujući određenim promjenama u mozgu do kojih dolazi tijekom meditativnih stanja.

Oni su pratili 19 ispitanika koji su tri mjeseca prakticirali transcendentalnu meditaciju, svakodnevno po 20 minuta. Na početku i na kraju studije ispunili su upitnik kako bi izmjerili razinu stresa i anksioznosti  te objasnili kako se nose sa stresom. Podvrgnuti su i magnetskoj rezonanciji kako bi se vidjelo stanje mozga na početku i na kraju studije te njegove aktivnosti dok se odmaramo i spavamo.

Nakon tri mjeseca pokazalo se da su ispitanici koji su prakticirali transcendentalnu meditaciju smanjili razinu stresa i anksioznosti, za razliku od kontrolne skupine. Magnetska rezonancija pokazala je što se stvarno događa u mozgu.

“Smanjenje anksioznosti povezano je sa  specifičnim promjenama koje se događaju na vezama različitih regija u mozgu od kojih svaka ima važnu ulogu u emocijama, raspoloženjima i unutarnjim stanjima”, objasnila je za Mbg voditeljica studije Giulia Avenuti. Ovo istraživanje dalo je dublji uvid u povezanost mozga i emocionalnih stanja te kako strukture mozga mogu utjecati na naše raspoloženje.

Samo nekoliko mjeseci prakticiranja transcendentalne meditacije donosi višestruke dobrobiti za naše psihičko zdravlje, ali i dovodi do fizičkih promjena na mozgu, naravno, pozitivnih.

IZVOR: RTL.HR