Povrće i voće u centru blagdanskog stola food blogerice Anđele Ivčević

by | 23 prosinca, 2020
Punjena tikva

Ako još uvijek ni sami niste sigurni što pripremiti za blagdanski stol, Anđela Ivčević s jednog od najdražih nam gastro virtualnih mjesta za posjetiti – Kužinica, dala nam je svoje prijedloge za vege stol.

Budući da su nam barem blagdani genijalan izgovor za to da se još više potrudimo napraviti ručak ili večeru od nekoliko sljedova, Anđela je svoj meni kreirala u skladu s tim, za sve one vegetarijance koji jedva čekaju isprobati nešto novo.

Predjelo: Pečeni šenon s umakom od tahinija i začinskog bilja

Sastojci – za pečeni šenon

1 manji šenon (oko 500 g)
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat kumina
sol i papar po ukusu

Sastojci – za umak
50 g tahinija
100 g grčkog jogurta
šaka svježeg začinskog bilja po želji (peršin, bosiljak, korijandar)
1 češanj češnjaka
sok od ½ limuna
sol po ukusu

Sastojci – za posipanje
2-3 žlice šipka
2-3 žlice tostiranih listića badema

Priprema
Šenon operite, odstranite mu listove i izdubite što više središnjeg, tvrdog dijela pazeći da ostane čitav. Premažite ga uljem i začinite pa zamotajte u aluminijsku foliju i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 °C otprilike pola sata. Foliju zatim rastvorite i nastavite peći dok šenon ne omekša toliko da ga možete probosti nožem bez većeg otpora. Dok se šenon peče, pripremite umak tako da sve sastojke stavite u blender ili multipraktikom izradite u glatki umak. Po potrebi, možete dodati i malo vode. Umak stavite u posudu/tanjur za serviranje, na njega položite pečeni šenon pa sve posipajte šipkom i listićima badema.

Glavno jelo: Punjena butternut tikva

Sastojci

1 manja butternut tikva (oko 800 g)
100 g zelene leće
3 žlice maslinovog ulja
1 manji poriluk
2 ljutike (ili 1 manji luk)
200 g gljiva po želji
3-4 češnja češnjaka
50 g oraha
25 g brusnica
3-4 listića kadulje
1 manja grančica ružmarina
1 žličica dimljene paprike
½ žličice kumina
2 prstohvata chili pahuljica
sol po ukusu

Priprema
Butternut tikvu prepolovite i uklonite joj sjemenke te po želji začinite. Stavite je peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 °C oko pola sata, dok ne omekša toliko da se može lako izdubiti.
Skuhajte leću, ali pazite da se ne prekuha – trebala bi ostati mrvicu al dente.
Na maslinovom ulju pirjajte sitno narezani poriluk i ljutiku dok malo ne omekšaju, zatim dodajte sitno narezane gljive. Začinite solju, paprom, dimljenom paprikom, kuminom, chilijem te dodajte i sitno narezanu kadulju i ružmarin. Kada ispari sva tekućina koju gljive puste, dodajte i brusnice te sitno nasjeckan češnjak i sitno nasjeckane orahe. Još kratko sve pustite na tavi dok češnjak ne zamiriše, a orasi se tostiraju pa dodajte i prethodno skuhanu leću. Sve promiješajte i sklonite sa štednjaka.
Ispečenu tikvu pustite da se malo ohladi tako da možete lakše rukovati s njom pa je izdubite tako da ostavite oko pola centimetra “mesa” uz rub, a ostatak sačuvajte i iskoristite nekom drugom prilikom za juhu, njoke, kruh…
U obje polovice tikve dobro natiskajte punjenje pa ih spojite i povežite konopčićem. Vratite tikvu u pećnicu na još 20-ak minuta. Poslužite uz bogatu sezonsku salatu i druge priloge po želji.

Desert: Torta od mrkve

Sastojci – za biskvit

200 g glatkog brašna (pšeničnog ili pirovog)
200 g mrkve, sitno naribane
170 g smeđeg šećera
150 ml ulja (biljnog ili kokosovog bez mirisa)
115 g mješavine sušenog i kandiranog voća po želji
115 g orašastih plodova po želji, krupno narezanih
4 jaja
1 ½ naranče – sok i korica
2 vrhom pune žličice cimeta ili mješavine začina za medenjake
2 ravne žličice praška za pecivo
2 ravne žličice sode bikarbone
2 prstohvata soli

Sastojci – za kremu

150 g maslaca, omekšalog
400 g krem sira, omekšalog
100 g šećera u prahu
½ naranče – sok i korica

Priprema

Pjenjačom pomiješajte sve mokre sastojke – mrkvu, ulje, jaja, sok i koricu naranče. Dodajte šećer, sol i voće pa još jednom promiješajte. U to prosijajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine. Dodajte i orašaste plodove pa lagano promiješajte špatulom dok se sve ne spoji. Smjesu razdvojite u dva kalupa od 22 i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 °C. Biskvite pecite oko 35 minuta – dok ne polože test s čačkalicom. Posljednjih 10-ak minuta biskvite prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi zagorjeli.

Dok se biskviti hlade, pripremite kremu tako da mikserom izradite omekšali maslac i šećer u prahu. Zatim dodajte krem sir, sok i koricu naranče. Sve skupa miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Ohlađeni biskvit stavite u obruč za tortu, premažite polovicom kreme, poklopite drugim biskvitom i stavite u hladnjak na nekoliko sati, kao i preostalu kremu. Tortu zatim izvadite iz obruča i premažite sa svih strana ostatkom kreme. Ukrasite po želji.

Foto: Privatna arhiva