Povodom tragedije u Beogradu, hrvatski psiholozi imaju važne poruke za sve nas

by | 5 svibnja, 2023

Povodom tragedije u Beogradu, koja je proteklih dana glavna vijest diljem naše zemlje i cijelog svijeta, teško je ostati ravnodušan i smiren.

Ovo su trenuci kad je važno zapitati se kako i zašto je do svega došlo, a još više – kako se takvi događaji u budućnosti mogu spriječiti te kako trenutačno utječu na mentalno zdravlje odraslih i posebice naše djece?

Srbija je ovih dana obavijena tugom koju je teško uopće riječima opisati. Cijeli jučerašnji dan oko škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, gdje je učenik jučer ubio osmero učenika i domara, okupljaju se ljudi, pale svijeće, ostavljaju cvijeće, ali i mnoge predmete, poput igračaka. Od sinoć traju i prosvjedi – građani traže odgovornost za nezapamćen pokolj u osnovnoj školi. Inicijativa “Zagreb te zove” u četvrtak je organizirala paljenje svijeća na Cvjetnom trgu gdje se tihim činom pružila solidarnost obiteljima poginule djece i građanima Beograda. Oni ističu da je ova tragedija alarm da se hitno moraju uvesti promjene u odgoj, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu.

Kako se suočiti s teškim vijestima?

Kod nekih osoba javljaju se intenzivni osjećaji stresa, tjeskobe, ljutnje, straha, nemogućnost preusmjeravanja misli na druge sadržaje, preokupiranost čitanjem vijesti i sl. Osjećaj nesigurnosti, gubitka kontrole, niz pitanja i potištenost mogu se pojaviti kod djece i kod odraslih. Uobičajena je to reakcija na teške vijesti i normalno je tako se osjećati, odnosno intenzivno proživljavati osjećaje. Stanje je to koje će kod većine spontano proći, kako ističe Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Također, navode koliko je bitno da u ovim nesretnim okolnostima odrasli budu na raspolaganju djeci. Da je važno biti uz njih, razgovarati s njima, pružiti im sigurnost, odgovarati na njihova pitanja, zagrliti ih…

Također, prenosimo njihove savjete da je i u drugim teškim situacijama korisno:

  • sačuvati svakodnevnu rutinu djeteta
  • pobrinuti se za njihov osjećaj sigurnosti
  • razgovarati s djecom, podijeliti osjećaje, odgovarati im na pitanja
  • stalno ih podsjećati kako nasilje nije rješenje
  • potaknuti ih da nam se obrate kad im je teško ili kad doživljavaju zlostavljanje
  • ograničiti vrijeme izlaganja lošim vijestima, kao i vrijeme provedeno na društvenim mrežama, vrijeme gledanja TV-a i sl.
  • obratiti se školskom psihologu i potražiti stručnu psihološku pomoć ako je potrebno.

Važna je poruka djeci da nisu sama!

“Mi odrasli imamo domaću zadaću u ovim stresnim okolnostima: biti tu za njih i ne iznevjeriti ih.”

Pročitajte i ostale bitne poruke i savjete koji govore o tome kako se što lakše nositi s ovakvim izuzetnom teškim situacijama.

Pročitajte: O borbi protiv trgovine ljudima i sigurnijem odrastanju djece razgovarali smo s Anom Krstajić 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kako si? (@kakosi.hr)

Foto: Instagram, Biserka Stojanovic iStock/Getty Images Plus via Getty Images