Postoji način na koji možete spriječiti da vaša koža postane ovisna o dezodoransu

by | 25 svibnja, 2020

Budući da su manje-više svi i dalje uglavnom kod kuće zbog pandemije COVID-19, u kontaktu smo uglavnom najčešće s ukućanima i sad je najbolje vrijeme da se tijelu omogući predah od antiperspiranta koji se nanose ispod pazuha i štetnih tvari koje sadrže.

“Antiperspiranti ponajprije djeluju tako da blokiraju lučenje znoja začepljenjem kanala. Uslijed smanjenog lučenja znoja stvara se manje bakterija, a što je manje bakterija manje je i neugodnog mirisa”, objasnila je dr. med. spec. dermatovenerologinja Maja Ceković iz Poliklinike Dermangio.

“Unatoč uvriježenom mišljenju da će prekid upotrebe antiperspiranta “očistiti” pazuhe, jedini organi za detoksikaciju su jetra i bubrezi”, rekao je dermatolog iz New Yorka Joshua Zeichner.

No kad se nakon nekog vremena antiperspiranti prestanu koristiti, kako kaže dr. Zeichner, prirodni se mikrobiom kože može resetirati. Prekid uporabe antiperspiranata pomoći će vraćanju prirodnog mikrobioma kože, no tad će se, naravno, vratiti i neugodan miris.

“Ako koristite dezodorans bez aluminija i odlučite kožu odmoriti od njega, nastavit ćete se znojiti, a bakterije koje sa znojem nastaju mogle bi imati još neugodniji miris”, objasnila je za Well and good dermatologinja iz L. A.-a, dr. Shirley Chi, koja kaže da dezodoransi svojim mirisom samo “prekrivaju” neugodne mirise, a s njom se slaže i dr. Ceković koja kaže:

“Ako ste primijetili da vam dezodorans koji duže vremena koristite djeluje slabije nego prije, vjerojatno se tijelo naviknulo na njegov sastav i vrijeme je da promijenite vrstu dezodoransa.

Kad je riječ o dezodoransima i antiperspirantima, kako napominje dr. Ceković, posljednjih nekoliko godina mnoge žene zabrinjava njihova štetnost.

“Premda se često može čuti o štetnom i kancerogenom djelovanju dezodoransa i antiperspiranata na bazi aluminijevih soli te neki misle kako takvi proizvodu mogu utjecati i na razvoj raka dojke, takve tvrdnje nisu ni dokazane ni opovrgnute”, rekla je.

Neke studije potvrđuju tezu o kancerogenosti, no druge je opovrgavaju pa za to još nema odgovarajućih dokaza, kako je objasnila dr. Ceković.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Curology on Unsplash