Postoje godine u kojima žene počnu gubiti mišiće

by | 10 prosinca, 2019

Oko 40. godine života mišićna vlakna kod žena počinju se skraćivati, dok kod muškaraca taj proces počinje već u 30-im godinama.

U svakoj sljedećoj godini, mišićne stanice gube mitohondrije (središnje mjesto staničnog metabolizma) koji im osiguravaju energiju.

Oslabljeni mišići narušavaju ravnotežu, vrijeme reagiranja i manje efektno apsorbiraju šećer iz krvi, što može uzrokovati slabost i povećati rizik od pojave dijabetesa.

Pad mišićne snage moguće je smanjiti za čak 50 posto, ali samo ako se poštuje optimalan režim fizičke aktivnosti, uključujući vježbe jačanja.

Osobe koje treniraju s utezima ili rade vježbe jačanja, učinkovitije izgrađuju mišićnu masu i gube manje mitohondrija od onih koje vode pasivan život.

Stručnjaci kažu da je sasvim dovoljno da osoba bude aktivna 45 minuta, tri puta tjedno i da treba kombinirati 15 minuta vježbi jačanja sa 30 minuta šetnje brzim korakom, što će očuvati mišićno tkivo, brzinu metabolizma i gustoću kostiju i spriječit će povećanje tjelesne mase i pojavu osteoporoze.

Foto: Unsplash