Popuštanje mjera i uvođenje COVID putovnica u Hrvatskoj od 1. lipnja?

by | 21 svibnja, 2021

Epidemija koronavirusa već je nekoliko tjedana u padu, a broj procijepljenih ljudi raste, pa je trenutno u Hrvatskoj 30 % populacije primilo barem jednu dozu cjepiva.

No, bez obzira na dobre rezultate koje imamo u posljednje vrijeme, na posljednjoj se novinarskoj konferenciji pričalo o uvođenju COVID putovnica i rezultatima pilot zabava održanih nedavno.

“Imamo rezultate, jedan je bio projekt poslovni event, bilo je 86 osoba koje su ušle jer su dobile dvije doze. Svi oni su negativni na PCR testu. Drugi pilot-projekt je svadba na kojoj je 25 osoba ušlo kao cijepljene s dvije doze, 27 preboljelih i 58 s negativnim testom. Oni su jučer testirani i nemamo nijedan pozitivan rezultat. Ovo nam pokazuje da se na takvim događanjima nije dogodila zaraza. Imamo već takve rezultate koji su objavljeni u svjetskoj literaturi, da se vidi kako ta mogućnost koju nam novi instrument, dakle cjepivo, preboljeli i testirani, omogućava da okupimo ljude na tragu starog normalnog. Ovo je dokaz da možemo tako, ako pustimo samo one koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani, organizirati takve događaje, da smo blizu one stare normale”, rekao je Capak.

Budući da su i druge zemlje EU već počele uvoditi COVID putovnice kako bi im i turistička sezona što prije mogla početi, isto tako, vrijedi i za Hrvatsku kojoj turizam pati od početka pandemije. Dakle, do 30.svibnja vrijede dosadašnja pravila, a nakon toga potencijalno bi se mogle uvesti i potvrde koje će imati potvrdu da je osoba cijepljenja, preboljela ili ima negativan test. Iako datum još uvijek nije poznat, znati ćemo ga s vremenom.

Ono što je bitno, te potvrde nisu ni putni dokumenti, to su potvrde koje za svaku osobu mogu na jedan vjerodostojan način posvjedočiti da je osoba ili cijepljena ili preboljela ili ima negativan test i to se onda putem QR koda može očitati na graničnim prijelazima. Od početka je jasno da se osim za putovanja može koristiti ta potvrda i za širu primjenu, a to će ovisiti o tome za što će se sve pojedina država članica svojim rješenjima opredijeliti. Odgovor je – da, ali u ovom trenutku ne možemo govoriti konkretno. Nastavit ćemo donositi odluke Stožera kad govorimo o mjerama ograničenja, ali ovo će biti pomoćno sredstvo kad govorimo o događajima za koje smo smatrali da će biti teško, da ih možemo pustiti uz predočenje tih potvrda. EU je krenula u tu potvrdu jer je postojao šarolik pristup i kod nas je bilo pokušaja da se te potvrde krivotvore, nisu bile unificirane, sad je cijeli taj sustav unificiran kroz institucije država članica koje će imati isto digitalno rješenje da se zna tko u kojoj državi izrađuje QR i da se u njega ne sumnja, neovisno u kojoj se članici građanin s tom potvrdom nalazi“, rekao je Božinović.

U principu, riječ je o potvrdi pomoću koje će biti lakši prijelaz granica i potencijalna grupna događanja.

“Što se tiče parlamenta, mislim da odluka ide 7. lipnja, ali to nas ne sprječava da, što se tiče Hrvatske, možemo početi koristi i ranije. Pred nama je tjedan u kojem ćemo promišljati o novim mjerama, znate da postojeće istječu 30.5., do tada ćemo vidjeti u kom smjeru ići dalje s popuštanjima, a onda postupno uvoditi i ova pomagala da bismo bili u situacijama otvoriti djelatnosti za koje se možda i nismo nadali dok nam nije krenulo cijepljenje, a onda i ova tehnička rješenja”, rekao je Božinović.

Foto: Unsplash