Popularne dijete: Kako reducirana prehrana djeluje na psihu?

by | 22 kolovoza, 2015
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kaže se da smo ono što jedemo. Uglavnom jesmo, i poznato je da umjereni obroci i zdrava prehrana utječu na izgled tijela i na opseg bokova i struka. Međutim, kako prehrana djeluje na psihu?

ThinkstockPhotos-158757772

Za Atkinsovu dijetu tvrde da je odlična u borbi protiv depresije: prehrana s malim postotkom ugljikohidrata i s puno masti navodno može znatno poboljšati mentalno zdravlje. Ipak, može li isto djelovati na sve nas?

”Sve je to u glavi”
Prehrana zasnovana na mastima i malom postotku hidrata, takozvana Keto dijeta, osnova je mnogih reduciranih programa prehrane poput Atkinsove i Paleo dijete. Pokazalo se da i jedna i druga imaju dobre rezultate kod liječenja depresije i bipolarnog poremećaja.

Naime, po svemu sudeći, minimalan unos šećera (energetske droge) u organizam i prehrana koja obiluje zdravim mastima (izvori dugotrajne energije) dobitna su kombinacija koja ukazuje na to da postoji veza između mentalnog zdravlja i načina prehrane. I ne samo kod depresivnih ljudi: većina rekreativaca koji su smanjili ili izbacili šećer, a pojačali masti i zadržali proteine, imala je puno bolje rezultate u vježbanju, više energije i volje, kao i uspjeha u oblikovanju tijela.

Sjajni rezultati zabilježeni su i kod oboljelih od epilepsije: unosom dovoljne količine masnih kiselina, znatno rjeđe su imali napadaje. Nažalost, nije uvijek sve tako sjajno… Postoji i ona mračna strana dijete i njezinog utjecaja na psihu, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.

Što je Keto dijeta?
Keto dijeta podrazumijeva 50 grama ugljikohidrata dnevno, a najbolje je unijeti ih ujutro, kao jači doručak.

Pravilo dijete je 60/35/5: 60 % kalorija unesenih tijekom dana su iz masti, 35 % iz proteina, a preostalih 5 % kalorija se unosi iz hidrata.

Crveno meso (govedina, svinjetina, janjetina), zatim sirevi, orašasti plodovi i avokado jesu namirnice koje sadrže sve potrebne sastojke ove dijete.

Može li ovaj način prehrane biti uzrok povišenog krvnog tlaka i visokog kolesterola u krvi?
Ako vodite računa i unosite umjerene količine navedenih namirnica, a pritom ste fizički aktivni tijekom dana i trošite te kalorije, nema opasnosti od bolesti srca i rizika od raka.

Info plus: Keto dijeti i Atkinsovom programu prehrane pribjegavale su i brojne poznate ličnosti poput Demi Moore i Kim Kardashian. Probajte i vi!

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock