Ponekad je meditacija puno djelotvornija čak i od lijekova

by | 17 kolovoza, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Sat vremena meditacije može smanjiti intenzitet boli za 40 posto, dok morfij i drugi analgetici smanjuju bol u prosjeku za 25 posto, pokazali su rezultati istraživanja provedenog u SAD-u.

Meditacija smanjuje bol djelotvornije od mnogih analgetika i dovoljno je nešto više od sat vremena vježbe da bi se dobio snažan smirujući efekt, rezultat je nedavno obavljenog istraživanja.

„Istraživanje je pokazalo da nešto više od sat vremena meditacije može se smanjiti intenzitet bola za 40 posto, a neugodan osjećaj koji on proizvodi za oko 57 posto, dok morfij i drugi analgetici smanjuju bol u prosjeku za 25 posto”, rekao je autor istraživanja Fadel Zeidan iz Medicinskog centra „Wake Forest” u američkoj državi Sjeverna Karolina. Za potrebe istraživanja angažirano je 15 volontera koji nikad prije toga nisu meditirali. Oni su tijekom četiri 20-minutne seanse meditacije učili da fokusiraju pažnju na disanje i da se oslobode loših misli i osjećaja.

Prije i poslije meditacije, istraživači su ispitanicima analizirali moždanu aktivnost pomoću posebne vrste magnetske rezonancije.
Tijekom skeniranja, stručnjaci su volonterima davali bolni toplinski stimulans u nogu i promatrali reakcije u njihovom mozgu tijekom meditacije i poslije nje.

Dijagnostičke snimke napravljene nakon meditacije pokazale su kako se stupanj boli drastično smanjio kod svih volontera, kod pojedinih čak za 99 posto, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Neuroscience”.