Pomoću ovih žitarica možete ojačati um i tijelo

by | 26 kolovoza, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Pomalo zaboravljena zrna žitarica koja su nekoć bila osnova prehrane, vraćaju se na velika vrata zahvaljujući bogatstvu nutritivnih vrijednosti.

Iako baš i nisu primamljivog izgleda, njihova ljekovita svojstva svrstavaju ih u prehrambene junake modernoga doba.

JEČAM
Žitarica koja obiluje mineralima: kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, cinkom, selenom omiljena je u prehrani sportaša, a ono što je čini posebnom jedt sadržaj od čak 35 posto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi.

Od ječma se dobiva slad koji zamjenjuje šećer, idealan je kao zamjena za kavu i od njega se dobiva pivo. Od ječmenog slada dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti koje obiluje vitaminom B12.

Priprema: Na šalicu ječma koja sadrži tek 105 kalorija stavite tri šalice vode i kuhajte oko 90 minuta, možete ga koristiti kao dodatak u varivima, salatama, a najviše koristi vašem organizmu dat će ako ga konzumirate za doručak.

PROSO
Žitarica izuzetno bogata željezom i magnezijem pripada alkalnoj grupi hrane, zbog čega se lako probavlja. Sadrži serotonin koji potiče dobro raspoloženje, obiluje niacinom koji smanjuje razinu lošeg kolesterola, ima visoka antioksidativna svojstva i izrazito je bogat proteinima.

Proso se može pripremiti u obliku kaše ili kao osnova za ukusne kreme i pudinge što ga čini idealnim u ishrani dece.

Priprema: Jednu šalicu prosa kuhajte oko 30 minuta u tri šalice vode, skuhanim ga možete čuvati u hladnjaku te koristiti kao dodatak salatama, juhama i za doručak.

AMARANT
Ime ove žitarice potiče od grčke riječi besmrtan, što dovoljno govori o njezinoj snazi i vrijednostima. Uz bjelančevine obiluje proteinima, velikim količinama aminokiselina, a jedno zrno amaranta sadrži dvaput više kalcija od mlijeka i tri puta više vlakana od pšenice.

Amarant ne sadrži gluten i spada u niskoalergente, zbog čega je idealan za dohranu beba koje njegova kuhana sitna zrnca mogu lako prožvakati.

ZOB
Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolestreola u krvi te poboljšanje probave, jedan je od najboljih izvora kalcija, kalijevih soli, škroba i šećera,

Potiče rad mozga, rast kod djece i jača mišićnu masu, njegovi ugljikohidrati lako se probavlja i sporo ulaze u krv, zbog čega osigurava stalan izvor energije bez naglih promjena šećera i hipoglikemičnih stanja.

Priprema: Jednu šalicu zobi kuhajte u tri puta više vode oko sat vremena, koristite je kao dodatak salatama, varivima ili kada punite meso.