Pomoću ovih jednostavnih trikova vaša djeca će zavoljeti čitanje

by | 5 travnja, 2020

Thomas Jefferson jednom je rekao da ne može živjeti bez knjiga. Ipak, u današnje vrijeme nekako se sve manje čita i ljudi u tome više vide dosadu, nego zabavu. Ipak, postoji nekoliko načina na koje možete naučiti svoju djecu da vole knjige.

Nagradite ih knjigama

“Deset od 10 knjižničara slaže se u jednom: čitanje je savršeno za djecu. Čitanje pomaže u svemu, od izgradnje većeg rječnika, do poboljšanja koncentracije i usredotočenosti kako postati bolji građanin svijeta”, kaže Gwen Glazer, knjižničar Javne knjižnice u New Yorku.

“Čitanje bebama ima brojne prednosti za njihov jezični razvoj i razvoj drugih vještina”, dodaje.

Ipak, s djecom možete iskoristiti malo dodatnog poticanja za ljubav prema čitanju.

“Dopustite djeci da ostanu budna pola sata duže kako bi čitala ili koristite knjige kao nagradu. Ove sitnice pokazuju im da su knjige, zapravo, poslastica”, kaže Gwen.

Dopustite djetetu da bira što će čitati

Ono što djeca čitaju manje je važno od faktora zabave.

“Dopustite svojoj djeci da čitaju knjige koje im se sviđaju. Mnogi od nas su kao djeca obožavali knjige koje se ne mogu smatrati baš visokom literaturom. Ipak, one su probudile veliku, doživotnu ljubav prema čitanju kod većine nas. Ako kao dijete razvijete taj entuzijazam, imat ćete dovoljno vremena čitati klasike kasnije”, objašnjava Gwen.

Povežite se

Da, čak i tehnologija može pomoći djeci zavoljeti knjige.

“Postoje aplikacije s vizualnim komponentama koje omogućavaju da čitanje zaživi. Također postoje i čitači elektroničkih knjiga koji omogućavaju da se povežete s pričom na drukčiji način”, dodaje Glazer.

Razmišljajte izvan okvira

Ako se dijete odupire, postoje i drugi načini da mu čitanje učinite primamljivijim, poput zajedničkog čitanja, s audioknjigom.

“Audioknjige su prelijep način da se povežete s knjigom. Mnoga djeca vole slušati kad im netko čita priču”, priča dalje Gwen.

Nemojte odbacivati druge tipove literature.

“Knjige temeljene na televizijskim serijama, stripovima i komične knjige, savršene su. Isto tako i serija po kojoj je napisano milijun knjiga… Sve što ih uzbuđuje u vezi s čitanjem je prekrasno”, dodaje ona.

Djela, ne riječi

Djeca oponašaju ono što vide kod kuće.

“Ako vas djeca vide kako se opuštate s knjigom, veća je vjerojatnost da će to i sami napraviti”, savjetuje Glazer.

Razmislite o tome da svaki tjedan izdvojite vrijeme i organizirate obiteljsko čitanje, zajedničko ili zasebno, a onda da svi razgovarate o tome što ste pročitali.

Posjećujte knjižnice

Pune besplatnih knjiga, ljubaznih knjižničara i zabavnih aktivnosti i programa, vaše gradske knjižnice čine čitanje društvenom aktivnošću. Zato dajte prednost toj povlastici! Mnogi čak nude i besplatne online knjige, što može biti posebno dobro za zauzete roditelje koji ne mogu naći vremena za odlazak u knjižnicu svaki tjedan.

Foto: Ben White / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR