Pomaže li preznojavanje kod oporavljanja od gripe i prehlade?

by | 3 studenoga, 2020

Sigurno ste barem jednom u životu dobili savjet da se dobro iznojite nakon što ste se prehladili ili dobili gripu.

Taj proces značio bi da navučete na sebe nekoliko slojeva odjeće te se pokrijete s isto toliko slojeva debelih deka i pokrivača. Nakon toga slijedi znojenje pa skidanje mokre odjeće i prisilno tuširanje. Neki ljudi odabiru okrenuti se sportu te intenzivnim treningom sve to “izbaciti” iz sebe. No je li taj proces preznojavanja doista nešto što može skratiti gripu ili prehladu? Odgovor je, nažalost, negativan.

Znojenje koje pomaže skratiti bolesti poput gripe i prehlade običan je mit. Vaše tijelo samo prepoznaje viruse koji ga napadaju, a vrtoglavica, vrućica i izbacivanje sluzi pokazatelji su da se vaš imunitet pokušava riješiti tih virusa. Kad je u pitanju preznojavanje u krevetu, stručnjaci kažu da ono može najmanje odmoći vašem oporavku, no da ga neće ni ubrzati. Naporne treninge nikako ne biste trebali odrađivati jer tako uvelike usporavate vlastiti oporavak jer se iscrpljujete.

Što će pridonijeti bržem oporavku?

Iako smo to čuli puno puta u životu, znojenjem ne možemo ubrzati oporavak od gripe ili prehlade. Stoga izbjegavajte fizičke napore i znojenja ispod pet slojeva odjeće. Ovim prvim samo si možete odmoći, a drugim se bespotrebno kupate u vlastitom znoju. Ono što će vam pomoći je mirovanje, jedenje tople domaće juhe, konzumiranje vitamina C, đumbira, cimeta, češnjaka. Isto tako, ne zaboravite na hidrataciju, odnosno ispijanje dovoljne količine vode i toplih čajeva s medom.

Foto: David Mao/Unsplash