Položaj u kojem spavate utječe na kvalitetu sna, a evo koji preporučuju stručnjaci

by | 24 rujna, 2020

Loše držanje može utjecati na cijelo tijelo, uključujući i živce, probavljanje hrane te, isto tako, može narušiti kvalitetu vašeg sna.

Imati dobro i pravilno držanje, noću i danju, znači držati glavu u pravilnom položaju u odnosu na ostatak tijela. Nije nepoznanica da se velika većina ljudi bori s lošim držanjem, no mnogi ne znaju da loše držanje možemo imati i dok spavamo.

Položaj u kojem spavate navika je koje se vrlo teško možete riješiti i koja iziskuje puno truda za mijenjanje. No činjenica je da različite pozicije u kojima spavate različito utječu na držanje te, samim time, i na kvalitetu spavanja.

Koji je položaj najbolji za kvalitetan san?

Spavanje na trbuhu stvara velik pritisak na kralježnicu te ispravlja njezinu prirodnu zakrivljenost, što dovodi do bolova u leđima i vratu. Iako spavanju na leđima ortopedi daju prednost nad spavanjem na trbuhu, ono može dovesti do apneje, odnosno zastoja u disanju.

Zbog toga ortopedi preporučuju spavanje na strani s jastukom među koljenima. Kad je u pitanju strana na kojoj spavate, dio stručnjaka zalaže se za mijenjanje strana kako ne bi došlo do disbalansa i bolova u mišićima, dok dio smatra da je najbolje spavati na lijevoj strani. Spavanje na desnoj strani uzrokuje zastoj cirkulacije, a spavanje na lijevoj omogućuje srcu normalno pumpanje krvi.

Foto: Maddi Bazzocco/Unsplash