Pohane gljive

by | 11 prosinca, 2013

Sastojci:

  • 32 manja šampinjona
  • 80 g suhe vratine
  • 3 žlice svježeg sira
  • 40 g tvrdog sira
  • 1/2 poriluka
  • 3 jaja
  • 150 g brašna
  • 200 g krušnih mrvica
  • 200 g majoneze
  • mješavina začina
  • ulje

Priprema:

1. Drške šampinjona odvojiti od klobuka i narezati ih na kocke.
2. Suhu vratinu i poriluk narezati na kockice, a tvrdi sir krupno naribati.
3. Na malo ulja popržiti poriluk, a zatim dodati sjeckane drške šampinjona te i njih kratko popržiti. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
4. Potom dodati svježi sir, tvrdi sir, suhu vratinu i začine po želji pa promiješati.
5. Pripremljenim nadjevom napuniti polovinu gljiva te ih preklopiti praznim klobucima.
6. Ovako pripremljene gljive uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u mrvice. Peći ih u vrućem ulju s obje strane dok ne porumene.
7. Pohane gljive preliti majonezom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept