


Sastojci:
- 750 g glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 150 g margarina
- 250 g kajmaka
- 2 jaja
- 3 dl mlijeka
- sezam
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati decilitar toplog mlijeka, svjež kvasac, žličicu šećera i žličicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. Pomiješati polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mlijeko, kajmak, omekšali margarin i jaje te posoliti i dobro izmiješati. Potom postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano miješanje dok se ne dobije glatko tijesto. Zamiješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto istanjiti na debljinu od 2 cm. Zatim pomoću okruglog kalupa izvaditi pogačice.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posipati sezamom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



