


Za tijesto:
- 700 g glatkog brašna
- 250 g sitnog sira
- 1 dl vrhnja
- 150 g margarina
- 1 žličica soli
- 3 jaja
- 1 svježi kvasac
- 1 žličica šećera
- 1 dl mlijeka
- 200 g sira
- 0,5 dl maslinovog ulja
Priprema:
1. U manjoj posudi pomiješati mlako mlijeko, šećer, žličicu brašna i izmrvljeni kvasac pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješanje pomiješati polovinu brašna, nadošao kvasac, svježi sir, 2 jaja, omekšao margarin, vrhnje i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od prstiju. Umiješano tijesto ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo tijesto razvaljati na debljinu od 1 cm, premazati ga maslinovim uljem, posuti ribanim sirom i zarolati. Roladu ostaviti da miruje 20 minuta.
4. Zatim roladu razvaljati na debljinu od 1,5 cm pa okruglom modlom izvaditi pogačice.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega poslagati pogačice te ih premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



