Počnite koristiti najjače prirodne antibiotike u borbi protiv bakterijskih infekcija

by | 3 veljače, 2020

Prije otkrića antibiotika mnoge bakterijske infekcije imale su smrtni ishod. Iako bi sve počinjalo kao minorna infekcija, tijekom vremena bi se iskompliciralo tako da se tijelo više nije moglo izboriti s tim. Antibiotici su svojim djelovanjem pridonijeli zaustavljanju mnogih oboljenja, a razni operativni zahvati postali su sigurniji za pacijenta.

Nažalost, značajka mnogih bakterija je prilagodljivost. Sposobne su evoluirati i postati otporne na lijekove kojima se na njih djeluje. Pretjerana uporaba antibiotika samo je ubrzala proces stvaranja njihove rezistentnosti.

Iz tog je razloga uvijek preporučljivo da se prije uporabe lijekova pokuša borba s bakterijama prirodnim putem. Srećom, postoje namirnice s antibiotskim djelovanjem, kao i prirodni preparati koji mogu poslužiti u te svrhe.

Češnjak

Diljem svijeta prepoznat je ne samo kao zdrava hrana nego gotovo i kao lijek. Stotinama godina se već koristi kao antibiotik, a osim toga ima još i antivirusno, antimikrobno i antigljivično svojstvo. Za ljekovitost češnjaka zaslužan je sastojak „alicin“, koji se također nalazi i u crvenom luku. Protiv infekcija možete koristiti smrvljen češnjak, blago prokuhan ili sirov.

Ulje origana

Zahvaljujući kemijskom spoju karvakrolu, origano je još jedan ukusan antibiotik. Preporučuje se za sve vrste bakterijskih infekcija, a osobito kod oboljenja probavnog sustava. Kako bi se postigli najbolji rezultati, koristite ulje koje sadrži najmanje 70 % karvakrola. Zbog svojih antigljivičnih svojstava, ovo se ulje može koristiti i za površinski tretman kože, kako navodi Health & Human Research.

Ehinaceja

Poznata kao jedan od najboljih prirodnih lijekova, ehinaceja se najčešće pogrešno upotrebljava kao sredstvo protiv gripe, za što stručnjaci tvrde da ne daje željene učinke.

Umjesto protiv gripe, treba je koristiti u borbi protiv bakterijskih infekcija, kod tretiranja otvorenih rana ili trovanja krvi. Također, daje rezultate i u borbi s respiratornim infekcijama.

Kajenska paprika

Uporaba ove namirnice proturječi načelnim ljekarskim savjetima da se držimo blage i nezačinjene hrane dok smo bolesni. Ipak, ljutkasta kajenska paprika dobar je antibiotik, a uz to ima i antigljivična svojstva te ako se želite zagrijati iznutra i tako skratiti razdoblje bolovanja, ona može biti pravi izbor.

Preporuka je da se konzumira s maslinovim ili kokosovim uljem kako bi se izbjeglo oštećenje osjetljivih tkiva tijekom bolesti.

Ekstrakt sjemena grejpa

Otkriveno je da ekstrakt ovog sjemena ima jednako snažno djelovanje poput nekih antibakterijskih sapuna. Može se također koristiti u prehrani, kao sredstvo protiv bakterijskih infekcija, a njime se uspješno mogu tretirati i razne izrasline na koži.

Đumbir

Đumbir je odličan začin za svakodnevnu uporabu. Njegov aktivni sastojak, gingerol, dokazano smanjuje rizik od razvoja raka, a koristan je i za prevenciju ili ublažavanje probavnih tegoba.

Od davnina je u uporabi kao prirodni antibiotik, osobito u borbi protiv patogena koji se razvijaju u hrani. Stoga, ako konzumirate đumbir uz obrok svaki dan, rizik da se razbolite drastično će se smanjiti, čak i ako budete izloženi bakterijama poput salmonele ili listerije.

Kupus

Kupus i druge biljke iz porodice krstašica imaju svojstvo da, nakon konzumiranja, naša crijeva ispune plinovima. Nije ugodno, ali ako se želite izboriti s bakterijama, kupus je ono što vam je potrebno.

Sumporni sastojak u kupusu zaslužan je za stvaranje plinova u želucu, ali je istovremeno nezamjenljiv u uništavanju štetnih stanica. Antibakterijsko svojstvo kupusa najviše je izraženo kada se konzumira u svježem stanju.

Kokosovo ulje

Zbog obilja antioksidanasa u sebi, kokosovo ulje ima izraženo antigljivično i antimikrobno djelovanje te je iz tog razloga ponijelo epitet čudotvorne namirnice. Umjerena uporaba pridonosi jačanju imunološkog sustava, a kako sadrži veliki postotak zasićenih masnih kiselina, preporučljivo je dozirano ga koristiti.

Jabučni ocat

Odlično sredstvo tijekom dijete, jabučni ocat također ima brojna antibiotska i antiseptička svojstva te se preporučuje u svakodnevnoj uporabi i kao prevencija od raka.

Mira

Možda ćete se sjetiti imena ove biljke iz biblijske priče o rođenju Isusa, što vam također može otkriti koliko dugo ljudi poznaju njena ljekovita svojstva.

Brojne studije potvrdile su kapacitet ove biljke da se izbori s bakterijama poput ešerihije koli, stafilokoka i drugih te je ova biljka redoviti sastojak različitih lijekova ili suplemenata u prehrani.

Ulje lišća masline

Nije samo plod masline izvor zdravlja nego je to i lišće ove biljke. Ekstrakt lista masline, kao prirodni lijek protiv groznice, u uporabi je još od početka 19. stoljeća, a otkriveno je i da liječi malariju. Elenolska kiselina kojom je bogato lišće masline provjereno uništava bakterije, viruse i gljivice.

IZVOR: INDEX.HR