Ovi znakovi otkrivaju da imate intoleranciju pivo

by | 1 listopada, 2020

Ekstremna nadutost, nelagoda ili uznemireni želudac samo su neki od najočitijih znakova koji upozorenja da imate intoleranciju na pivo.

Iako će mnogi nakon noćnog provoda i ispijanja piva drugo jutro biti svježi i puni energije, neki ljudi doslovno ne podnose pivo ili neke određene sastojke u njemu.

Ako boca piva i vaše tijelo nisu kompatibilni, pijenje može naštetiti vašem zdravlju, i to, nažalost, ne samo planovima za nedjelju ujutro. Znači, to nije vrsta stvari koju želite samo vremenski uvjetovati.

Možda je vrijeme da istražite biste li se trebali odreći piva i probati nešto drugo u sljedećem izlasku. Jer piće ili dva ne bi se trebalo podudarati s nuspojavama.

Tehnički, možda ćete moći jesti žitarice, hmelj i kvasac u drugim oblicima – u pecivu ili kruhu, ali kad se ti sastojci skuhaju i konzumiraju kao alkohol, svojstva se mijenjaju, a tako može i vaša reakcija. Ne morate imati specifičnu intoleranciju na neki sastojak piva da biste bili osjetljivi na ovaj napitak.

Ekstremna nadutost, nelagoda ili uznemireni želudac samo su neki od najočitijih znakova upozorenja da imate intoleranciju na pivo. No, postoje mnogi simptomi koji se mogu pojaviti u slučaju netolerancije. Dobro je znati na što treba paziti kako biste bolje upoznali svoje tijelo i u skladu s tim prilagodili svoje navike, kako piše Bustle.

Osjećate blagu vrtoglavicu i maglovitost

Očito je, ako ste pili bilo koju vrstu alkoholnog pića, u mozgu će vam biti blaga maglovitost. Međutim, ako osjećate kao da ste pretjerano umorni ili ne razmišljate jasno nakon laganog pijenja, to može biti način na koji vaše tijelo signalizira alergijsku reakciju.

Pivo vas čini umornim

Umor nakon pijenja piva znak je da ga vaše tijelo ne može tolerirati. Naravno, ako je kasno navečer i počnete se osjećati pospano, možda ste zapravo samo umorni, pa je važno biti svjestan svojih mogućnosti i svog stanja. Ako niste bili umorni prije nego što ste počeli piti ili ste se brzo umorili nakon početka, možda imate alergijsku reakciju.

Upala u crijevima

Ispijanje piva može dovesti do upale u crijevima i, nakon dosljednog pijenja, može povećati rizik od bolesti jetre. Pivo vrlo brzo prolazi kroz tijelo te može dovesti do povećane iritacije u crijevima. Osim toga, dehidrira vaš organizam, što pogoršava sve ostale učinke piva.

Problem s utvrđivanjem imate li posla s upalom je taj što ga nije lako otkriti jer je to unutarnje stanje. Upala je imunološki odgovor na nešto čime vaše tijelo iritira. Može se pojaviti u obliku bolova, probavne smetnje, otečenih limfnih čvorova, začepljenja nosa, glavobolje ili osipa na koži. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom liječniku.

Osjećate se tjeskobno

Iako anksioznost nakon pijenja može doći iz mnogih razloga, mnogi koji imaju intoleranciju na pivo osjećaju se tjeskobno nedugo nakon što su ga popili. Ako se osjećate neprekidno tjeskobnim nakon samo jednog ili dva piva, to može biti znak da ga vaš organizam odbija.

Nadutost

Malo je stvari neugodnijih od toga što je stvarno, istinski napuhnuto. Nemogućnost probave sastojaka u pivu poput ječma može dovesti do pretjerane nadutosti, kako tvrde u bolnici Mount Sinai. No budući da sva gazirana pića imaju sposobnost izazivanja nadutosti, ovaj simptom možda će biti teže izolirati, pogotovo ako ga doživljavate samo blago. Ako svoje pivo zamijenite sa seltzerom i osjetite istu nelagodu, možda ćete biti osjetljivi na gazirana pića.

Proljev

Ako bi jedan od sastojaka alkohola u vašem čvrstom obliku mogao blago poremetiti vaš želudac, moguće je da će vam u pivu napraviti pustoš na želucu. To je zato što alkohol sam po sebi ubrzava vaš metabolizam. Čak i ako nemate osjetljivost na pivo, to može izazvati proljev.

Natečene oči

Imati natečene oči nakon noći pijenja je očekivana pojava. No, natečene, nadražene oči nedugo nakon pića mogle bi biti znak da vaše tijelo to ne podnosi. Bilo kakvu upalnu reakciju treba odvesti alergologu da vidi koji bi krivac mogao biti.

Ako niste sigurni je li pivo uzrok tih reakcija, pokušajte izbjegavati alkohol, prebacite se na bezglutenska pića poput jabukovače ili vina ili isprobajte pivo bez glutena.

Ako simptomi i dalje traju, liječnik vam može pomoći otkriti radi li se o intoleranciji, alergiji ili nečemu drugom. I krvne pretrage mogu vam pomoći da preciznije odredite što se događa u vašem tijelu i utvrdite stvarate li alergijska antitijela kad je pivo u vašem organizmu.

IZVOR: NOVILIST.HR