Po ovim simptomima možete znati u kakvom stanju je vaše tijelo i je li vam imunitet oslabio

by | 1 svibnja, 2020

Imunitet bismo mogli opisati kao vojsku koja čuva organizam od vanjskih utjecaja i svakodnevno vodi bitke s bakterijama i virusima. Kad pobjeđuje – zdravi smo, a kad gubi – nismo.

Stres, manjak sna i bolesti oslabljuju imunitet. Glavni pokazatelj stanja imunosnog sustava jest koliko često ste bolesni i koliko vam treba da ozdravite. Ako ulovite baš svaki virus ili bakteriju i treba vam vječnost da se oporavite, provjerite u kakvom je stanju vaša privatna vojska.

1. Konstantni umor

Ako ste stalno umorni, a za to ne postoji očiti razlog poput nesanice, stresa na poslu, gripe, prehlade ili nekog drugog virusa, umor bi mogao biti znak da se imunitet bori s nečim.

2. Ruke koje poblijede na hladnoći

Problemi s cirkulacijom znak su disfunkcionalnosti imunosnog sustava. Ako ruke prebrzo poblijede kad su izložene hladnoći, to znači da u njih ne ulazi dovoljno krvi. I nije samo do ruku. Hladan nos, uši ili prsti šalju nam istu poruku i mogu upućivati na lupus i poremećaj u radu štitnjače.

3. Crvena koža koja svrbi

Koža je prva linija obrane organizma – ona ga štiti od prodora bakterija i virusa. Ako vam se osipi pojavljuju češće no prije, ako dolazi do alergijskih reakcija ili pojave dermatitisa – sve to može biti signal da je imunitet preopterećen.

4. Nove alergije, ali i slabija alergijska reakcija na stare

Ako je imunitet preopterećen ili oslabljen, može doći do pojave novih alergija, no isto tako do slabije reakcije alergija koje osoba već ima.

“Kako slabi imunitet, tako slabi i alergijska reakcija. Ako ovog proljeća budete manje kihali i šmrcali, to ne znači nužno da ste manje alergični. Može značiti i da vam imunitet nije u najboljem stanju”, objašnjava imunolog dr. Anthony Weido.

5. Učestale prehlade i infekcije

Ako prehlada ne prolazi ili ako vam se ponavlja vaginalna infekcija ili upala oka, bilo bi dobro provjeriti u kakvom je stanju imunitet i postoji li neka autoimuna bolest.

Kako ojačati imunitet?

Ono što sami možete napraviti jest izbalansirati prehranu, izbaciti šećere, jesti što više organskog i svježeg, vježbati, boraviti na zraku, dovoljno spavati, prati ruke i držati do higijene. Drugo i ne manje bitno jest otići liječniku i otkriti uzrok pada imuniteta.

IZVOR: RTL.HR

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels