Po čemu se ovaj val koronavirusa razlikuje od prva dva?

Kapaciteti u bolnicama su popunjeni

by | 4 svibnja, 2021

Iako je epidemiološka krivulja u Hrvatskoj već neko vrijeme u silaznoj putanji, brojke su još uvijek visoke i situacija u bolnicama još uvijek nije dobra.

Bolnice su pri maksimumu popunjenosti svojih kapaciteta posljednjih nekoliko tjedana, a tim povodom zamjenik ravnatelja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević dr. Zoran Barušić, gostovao je na HRT-u gdje je otkrio po čemu je ovaj treći val virusa zapravo drukčiji od prva dva.

“Kako po dobnoj strukturi oboljelih tako i po nekim karakteristikama same kliničke slike. Najvećim je dijelom većina toga vezana za britansku varijantu, koja je dominantna. Brže širenje među populacijom, kraći period od inficiranja do primitka u bolnicu. Radi se i o nešto mlađoj dobnoj skupini”, rekao je. Budući da mlađi nisu dugo bili obuhvaćeni cijepljenjem, sada je sve više mlađih koji su oboljeli pa je i zbog toga drukčija slika.

“Imamo u obiteljima situaciju da netko razvije tešku kliničku sliku, do onih koji bolest prehodaju, do onih koji su asimptomatski. Vrlo je bitno pitanje put zaražavanja. Mnogi su asimptomatski, oni su najveća opasnost za širenje infekcije. Tu se ponajprije radi o djeci”, dodaje Barušić, naglašavajući da je pretilost jedna od najvećih opasnosti za oboljeloga od koronavirusa. Napominje i veliku opasnost za ljude koji imaju šećernu bolest, visoki krvni tlak te maligne bolesti. (Pročitajte: Zašto ljudi reagiraju različito na cjepiva?)

Foto: Unsplash