Plivanje – sport koji jača dušu i tijelo

by | 30 siječnja, 2012

Kad plivate ne opterećujete zglobove i kralježnicu, vodoravni položaj tijela pospješuje cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu.

Ukoliko ste se odlučili učiniti nešto dobro za svoje zdravlje – predlažemo vam plivanje kao najbolji izbor. Iako je zima, na raspolaganju su vam bazeni na kojima se možete rekreirati i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje. Zašto je plivanje tako dobro?
Plivanjem ne opterećujete zglobove i kralježnicu, a ujedno aktivirate cijelo tijelo. U doticaju s vodom tijelo se opušta, tako da plivanjem eliminirate stres i dovodite svoj um u posve novu dimenziju oslobođenu svakodnevnih briga.
Plivanje pozitivno utječe na: srce i krvni tlak, pluća, sve mišićne skupine i vezivno tkivo. Osobe koje boluju od artritisa, astme, visokog krvnog tlaka osjećaju poboljšanje ako se redovito bave plivanjem. Plivajući koristite sve glavne mišićne skupine i snažno aktivirate rad srca i pluća.
Osim toga, znanstvenici s američkog instituta u Seattleu tvrde da žene koje plivaju pet puta tjedno i do 20% smanjuju rizik od obolijevanja od karcinoma dojke.