Na ovoj bi planinarskoj lokaciji bilo divno provesti vikend

by | 3 veljače, 2021
Planinarenje slovenija

Ovaj je članak originalno objavljen na grazia.hr

Još prije desetak godina, točnije 2009. godine slovenski arhitekt Miha Kajzelj osmislio je maleno intimno planinarsko sklonište veličine svega 14 metara kvadratnih. I danas je jedno od naljepših na svijetu, za što je, naravno, osim jednostavne prirodne arhitekture, zaslužna i lokacija – Kamniške alpe u Sloveniji.

Bivak pod Grintovcem nalazi se na Velikim podima ispod Grintovca, na visini od 2.100 metara iznad mora, a površinom je velik svega 14 metara kvadratnih te se proteže na tri kata. Arhitekt Kajzelj poznat je i kao aktivni alpinist, a prije same izgradnje neko je vrijeme proučavao lokacije u planinama te se zalagao za oživljavanje izgradnje bivaka (skloništa) kao najprihvatljivije gorske postaje i to ponajprije u ekološkom smislu.

Tako je i ovaj arhitektonski rad oslobođen svih suvišnosti po pitanju izgradnje. Ovdje je bitna dobra izolacija, jednostavna gradnja koja ne narušava okoliš i okolinu, minimlana težina objekta. Štoviše, izrađen je u radionici te je helikopterom postavljen na već gotov betonski temelj. Bivak na Velikim podima nalazi se na otvorenoj i nepreglednoj kamenitoj za­ravni, gdje je kretanje planinskim putevima, naročito za lošeg vremena, zahtjevno i opasno. Stoga, ako ga ikada odlučite potražite pripazite na vremenske uvjete. Sklonište je uvijek otvoreno i potpuno besplatno, a fotografije s tog mjesta govore tisuću riječi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Slovenian Press Agency (@stafotke)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aljaž Lovšin (@aljazlovsin)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Anže (@aprincic)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lucie G. (@luciegorlich)

Foto: Instagram