Pitice od blitve

by | 21 ožujka, 2013

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 125 g margarina
  • 1 jaje
  • 0,5 dl vode
  • prstohvat soli

Za kremu:

  • 2 vezice blitve
  • 200 g feta sira
  • 8 prepeličjih jaja
  • 1 žlica vrhnja

Priprema:

Tijesto:

1. U posudu usuti polovinu brašna, dodati margarin, žumanjke, vodu i malo soli po želji pa promiješati. Zatim uz neprestano miješanje postepeno dodavati preostalo brašno dok se ne dobije glatko tijesto.
2. Zamiješeno tijesto ostaviti da se odmori 20 minuta.

Nadjev:

1. Blitvu skuhati u slanoj vodi pa je procijediti od viška tekućine i sitno isjeckati.
2. Sjeckanu blitvu pomiješati s izmrvljenim feta sirom i vrhnjem te promiješati.

Završni postupak:

1. Pripremiti manje kalupe za tart.
2. Odstajalo tijesto istanjiti na debljinu od 0,5 cm.
3. Istanjenim tijestom obložiti dno i stranice pripremljenih kalupa.
4. Preko tijesta nanijeti pripremljeni nadjev od blitve i sira pa poravnati. Rubove tijesta premazati bjelanjkom.
5. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C dok ne porumeni.
6. Pred kraj izvaditi iz pećnice, na sredinu svake pitice razbiti jedno prepeličje jaje te vratiti da se zapeče.

Izvor: Dobra hrana