PITANJA KOJA VAM JE NEUGODNO PITATI, a tiču se odlaska na toalet

by | 7 siječnja, 2018
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Intimna pitanja o odlascima na toalet vrlo često radije zadržavamo za sebe, a tek se rijetki odlučuju postaviti ih svom liječniku i razriješiti si nedoumice.

Zato donosimo odgovore na tri pitanja, a sigurno ste se barem jednom u životu susreli s ovim problemima.

Imam li problem ako svaki dan ne obavljam veliku nuždu?

“Neki od nas idu obavljaju veliku nuždu nekoliko puta dnevno, a neki nekoliko puta tjedno”, kaže gastroenterologinja Rebekah Gross za Oprah.com. No, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom ako osjećate nadutost prečesto ili se nešto promjeni u svašoj rutini.

Zašto osjećam kao da mi se piški, ali ne mogu piškiti kada dođem na toalet?

Prije nego što piškite, vaš mozak “treba dati odobrenje vašem mjehuru”, kaže dr. Neil Grafstein. Obično, to se događa kada je mjehur pun i kada ste u kupaonici odnosno toaletu. Postoji vjerojatnost da imate izrazito aktivan mjehur, ili ste, pak, pod stresom odnosno anksiozni. Rješenje se može kriti u promjeni prehrane; izbjegavajte kavu, alkohol, kisele i pikantne stvari. U svakom slučaju, prije se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom.

Zašto stalno imam vjetrove?

Većina ljudi ima vjetrove, 13 do 21 puta na dan. Ponekad se pojavljuje nadutost kada tijelo ima problema s probavom, a rezultat su vjetrovi. Obično su krivci vlakna, umjetni zaslađivači, laktoza i slično, kako upozorava gastroenterologinja Rebekah Gross. No, vjetrovi mogu biti i rezultat gutanja zraka koji se događa kada jedemo prebrzo, pričamo dok jedemo ili žvačemo žvake.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: ORDINACIJA.VECERNJI.HR

Tagovi: