Pitali ste Ljiljanu: “Suprug mi ne želi dati razvod”

Na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica

by | 3 srpnja, 2022
pitali ste ljiljanu

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

Nakon 25 godina braka, odlučila sam se za razvod. Ja sam ga potaknula jer moj muž i ja više jednostavno nemamo nikakve veze jedno s drugim. Živimo kao prijatelji, bolje rečeno kao stranci. Seksualne odnose nismo imali četiri godine, a ne sjećam se zapravo ni kad me dotaknuo, ili poljubio. On je ostao bez posla, netom prije pandemije, a iako još može pronaći drugi posao, nije ništa pokušavao. Nije zapravo radio ništa – bio je doma po cijele dane, a ja sam radila, obavljala sve kućanske poslove i ostalo. Imali smo niz problema i prije, ali sad je sve nekako izašlo na vidjelo. No nastao je problem jer mi ne želi dati razvod. Želi da o tome razgovaramo, da potražimo pomoć u obliku bračnog savjetovanja, da prije razvoda pokušamo spasiti brak. Ja to ne želim, djeca su već velika i nemam nikakvih obveza prema njemu, no on od svoje ideje ne odustaje. Što mi savjetujete?

Ivanka, 55

Draga Ivanka, u Hrvatskoj svaki treći brak završi razvodom. Brak bi trebao biti odnos u kojem oba partnera prihvaćaju i poštuju jedno drugo, međusobno se usklađuju, rastu zajedno. Svrha braka je zajednička sreća uz osjećaj željene pripadnosti.

Brak je ujedno i velik izazov te traži puno ulaganja s obje strane, a ako ulaže samo jedan partner, brak će dugoročno postati nepodnošljiv.

To se upravo vama dogodilo u posljednje četiri godine. Vjerojatno ste kroz taj period ukazivali partneru na probleme koji vas muče i iskreno izrazili svoje nezadovoljstvo, ili postoji mogućnost da vaš partner nije bio dovoljno svjestan jer ste vi šutke sve obavljali sami? Muškarcima sve treba vrlo mirno i jasno opisati čak i onda kad žene misle da je to “vidljivo iz aviona”. Nedostaje mi taj važan podatak. Znam da su iza vas godine i godine zajedničkog života i ta odluka nikad nije laka. Ako ste potpuno sigurni u tu odluku, pokušajte još jednom nježno porazgovarati s partnerom te dogovoriti da to napravite na miran i dostojanstveno način, s naglaskom na činjenicu da ništa neće promijeniti vašu odluku. Naime, ljudi jako osjete ako u nama postoji i mali nesiguran dio na koji mogu djelovati. Odlazak na zajedničku terapiju jedino je učinkovit ako još ima ljubavi i prave želje za iskren trud s obje strane.

“Kako povratiti volju za životom i pronaći svoju životnu svrhu?”

Foto: silverkblack/iStock/Getty Images Plus