


Sastojci:
- 8 tankih kora za pitu
- 40 g svježeg kvasca
- 2,5 dl mlijeka
- 6 ravnih žlica brašna
- 100 g margarina
- 400 g šampinjona
- 1 poriluk
- 3 jaja, sol
- 600 g svježeg sira
- mješavina začina
Za preljev:
- 3 jaja
- 2 dl vrhnja
- 2 dl mlijeka
- sezam
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomiješati otopljeni margarin, mlako mlijeko, svjež kvasac i malo soli po želji pa dobro izmiješati.
2. Šampinjone narezati na listove, a poriluk na kockice.
3. Na malo ulja popeći poriluk, a zatim dodati šampinjone te i njih kratko popržiti da omekšaju dok višak tekućine ne ispari.
4. Svježi sir izmrviti i pomiješati s tri umućena jajeta.
5. U nauljenu tepsiju staviti dvije kore za pitu. Pomoću kuhinjske četkice premazati nadjevom od kvasca. Potom nanijeti malo nadjeva od svježeg sira, a preko njega rasporediti pirjane šampinjone. Prekriti korom za pitu te isti postupak nadijevanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal.
6. Pripremljenu pitu narezati na kocke. Posebno umutiti jaja, vrhnje i mlijeko pa preliti preko pite. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept



