


- 500 g heljdinih kora
- 1 manja glavica slatkog kupusa
- 1 poriluk
- 150 g suhe vratine
- 1 dl ulja
- mješavina začina
- papar
Za preljev:
- 2 dl vrhnja
- 3 jaja
- 2 dl mlijeka
- 1 vrećica praška za pecivo
Priprema:
1. Heljdine kore zarolati i razrezati na trake širine 1 cm.
2. Slatki kupus očistiti od vanjskih listova i korijena, a potom ga naribati kao za salatu. Suhu vratinu i poriluk narezati na kockice.
3. Na ulju popržiti poriluk i slatki kupus da omekšaju. Pred kraj prženja dodati suhu vratinu i začine po ukusu i promiješati.
4. Okruglu tepsiju nauljiti, a zatim u nju redati sloj narezanih heljdinih kora, pa sloj kupusa i tako naizmjenično dok se ne utroši pripremljeni materijal.
5. Posebno umutiti jaja, vrhnje, mlijeko i prašak za pecivo pa preliti preko pite.
6. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana



