Piletina u finom umaku

by | 10 srpnja, 2013

Sastojci:

  • 4 bataka sa zabatkom
  • prstohvat ružmarina
  • 400 g pelata rajčica
  • 2 žlice pirea od rajčica
  • 125 ml crnog vina
  • 1 žlica vinskog octa
  • 1 ravna žlica senfa
  • 1 glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 300 g šampinjona
  • 4 žlice ulja
  • mješavina začina
  • papar

Priprema:

1. Batake odvojiti od zabataka, a zatim ih natrljati ružmarinom i začinima te popeći na vrućem ulju.
2. Luk narezati na kockice, šampinjone na listove a češnjak ispasirati.
3. Na malo ulja popržiti luk i češnjak, dodati gljive pa i njih kratko popržiti. Potom dodati usitnjene pelate, pire od rajčica, crno vino, senf, vinski ocat i začine po želji. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Pred kraj kuhanja doliti malo vode da se dobije rjeđi umak.
4. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati pečenu piletinu. Preliti je pripremljenim umakom od gljiva i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 ºC da se peče 45 min.

Izvor: Dobra hrana