Pileća rolada s gljivama

by | 26 travnja, 2013

Sastojci:

  • 12 tankih kora za pitu
  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 1/4 poriluka
  • 1 dl mlijeka
  • 200 g mariniranih šampinjona
  • 150 g mladog sira
  • 2 jaja
  • mješavina začina
  • ulje, papar

Priprema:

1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje. Poriluk očistiti i narezati na kockice, a šampinjone na listove.

2. Na malo ulja popeći poriluk, a zatim dodati piletinu te i nju kratko popeći. Nastaviti s pirjanjem uz povremeno dolijevanje vode po potrebi.

3. Kada meso omekša a višak tekućine ispari, dodati marinirane šampinjone i začine po želji te sve zajedno kratko popeći.

4. U ohlađenu kremu dodati izmrvljeni mladi sir i umućena jaja. Polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.

5. Uzeti dvije kore za pitu, poprskati ih s malo ulja, složiti jednu na drugu i ostaviti sa strane.

6. Potom uzeti jednu koru za pitu i poprskati s malo ulja, duž jednog kraja nanijeti malo nadjeva od piletine i zarolati. Na isti način od preostalog materijala nadjenuti i preostale kore.

7. Uzeti prve dvije kore poprskane uljem i duž jednog kraja složiti četiri punjene rolice jednu do druge. Na njih poslagati tri punjene rolice, potom dvije, a na vrh jednu tako da se dobije oblik piramide.

8. Sve zajedno pažljivo zarolati s donjim korama u roladu.

9. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju staviti roladu. Premazati ga smjesom od malo ulja i mlijeka. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana