Ovo alkoholno piće obožavamo, no “krivo” je za puno jači mamurluk od ostalih pića

by | 17 veljače, 2020

Prossecco je suho pjenušavo vino koje inače potječe iz Italije i sadrži vrlo malo alkohola (11-12 posto), ali je zapravo dvostruko jači od drugih vrsta alkohola, piše Daily Mail.

Nemojmo ga miješati s našim prošekom. Prošek je najbliži talijanskom vinu santoo i piju ga u Toscani.

Australska nutricionistica Lee Holmes otkrila je zašto se od prosseca ljudi napiju brže. Tajna je u mjehurićima, odnosno ugljičnom dioksidu u njima.

Zbog tih istih mjehurića alkohol brže i dublje ulazi u krvotok, što automatski povećava koncentraciju alkohola u krvi.

Postoje i istraživanja koja su pokazala da se dvije trećine ljudi napije dvostruko brže kada piju prossecco, šampanjac ili bilo koje drugo pjenušavo vino.

Pošto se prossecco upija dvostruko brže, zato je i mamurluk od njega jači. Zbog njega će vas glava boljeti više, imat ćete veće mučnine i više ćete biti osjetljivi na svjetlo.

Kako bi eventualno ublažili mamurluk, nutricionistica savjetuje ispijanje vode između svake čaše, i to kad krenete osjećati da vas alkohol ‘udara’. Svakako treba prije konzumacije bilo kojeg alkohola pojesti nešto.

Foto: Melissa Walker Horn / Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR