Pet savjeta za početnike u trčanju

by | 20 svibnja, 2021
trčanje

Iako donosi mnoštvo prednosti, ponekad se jako teško odlučiti na trčanje. Pogotovo ako na njega niste naviknuti, ono vas može iscrpiti, a može biti i frustrirajuće ako rezultate koje biste željeli ne vidite odmah. Međutim, trčanje će osnažiti vašu kondiciju i pomoći da budete snažniji i samouvjereniji, a mi vam donosimo savjete kako, ako ste početnik, iskoristiti trčanje na najbolji mogući način.

Savjeti za početnike u trčanju

Pronađite društvo za trčanje

Pridruživanje klubovima trenutno nije opcija zbog pandemije virusa COVID-19. Ali, dobar prijatelj, partner ili susjed svakako su dobrodošli kao društvo. To će vas potaknuti da budete odgovorni i ne odustanete, a možete i razgovarati o tehnikama trčanja i sličnim stvarima kako bi znali što poboljšati i promijeniti.

Usporite hodanjem

Kad počinjete, nemojte očekivati da ćete odmah moći pretrčati 15km bez odmora. U početku krenite polako i vježbajte u intervalima – znači ako trčite jednu minutu, onda jednu minutu i hodajte. Za početak izmjenjujte ove vježbe u intervalima od 15-20 minuta. S vremenom, kako se vaša kondicija počne poboljšavati, tako može povećavati intervale trčanja i skraćivati one u hodu.

Pripremite svoje tijelo

Kako um, tako i tijelo. Naravno da ne trebate uložiti bogatstvo da kupite novu sportsku opremu za trčanje, ali ipak se pobrinite da imate odjeću u kojoj ćete se osjećati udobno jer će vas i to motivirati da treninge obavljate redovito. (Pročitajte: 7 trikova i savjeta za bolje i lakše trčanje po vani )

Postavite svoj cilj

Uvijek je lakše nešto postići kada imate cilj. Pazite da on bude realan i da ne preopteretite previše sebe. Neka vas i mali ciljevi vesele jer oni vrlo ubrzo postaju veliki.

Slušanje

Neki treneri preporučuju trčanje bez glazbe kako biste bili usredotočeni na svoje korake i disanje. Ako vam ipak fali nešto dok trčite, odaberite podcaste ili nešto sa Spotify platforme. (Pročitajte: Pronašli smo odlične playliste za jogu, pilates i trčanje!)

FOTO: mheim3011/iStock/Getty Images Plus via Getty Images