Pet savjeta za nove roditelje

by | 4 kolovoza, 2014

Od spavanja do kupanja, ovdje vam dajemo pet najosnovnijih savjeta koji će pomoći svakom roditelju pri početnom snalaženju u divnoj avanturi zvanoj roditeljstvo.

beba

Kada beba stigne u obitelj, svaki dan je uzbudljiv i vrijedan pamćenja. No, radost roditeljstva dolazi praćena nizom izazova. Od neprospavanih noći, grčeva, osipa… O svakom djetetu potrebno je brinuti se na drugačiji način.

1. Nošenje i maženje

Mnogim roditeljima nošenje djece predstavlja izazov. Kada ljuljuškate i umirujete dijete, slušajte prije svega svoje instinkte. Pazite da cijelo vrijeme djetetu podupirete vrat. Odlična stvar koja se događa dok se mazite s djetetom je činjenica da tada vaše tijelo oslobađa oksitocin, poznat i kao hormon sreće, zbog kojeg se osjećate manje opuštenije, smirenije i povezanije s djetetom.

2. Odjeća

Bebi je neophodna odjeća koja ih štiti od vanjskih utjecaja, ali im omogućava kretanje. Odaberite odjeću od prirodnih materijala koji dišu te mogu podnijeti puno pranja. Neka bude udobna i sa što manje grubih ukrasa i dodataka koji bi mogli uzrokovati iritaciju.

3. Spavanje

Za dječji krevetić odaberite posteljinu od prirodnih materijala. Dijete stavljajte da spava na leđa, nagnuto na jednu stranu. To ćete postići tako što ćete ispod jedne strane vaše bebe staviti savijen ručnik ili pelenu. Mijenjajte strane.

4. Kupanje

Previše kupanja može rezultirati suhom i iritiranom kožom, posebno u prvih nekoliko mjeseci vaše bebe. Kupajte dijete dva do tri puta tjedno toplom vodom i blagom, neparfimiranom kupkom za bebe. Pazite da očistite sve nabore i manje dostupne dijelove tijela poput područja između prstića. Ako koristite losion ili ulje, pazite da je neparfimirano i blago.

5. Koža

Dječja koža je vrlo reaktivna na utjecaje okoline, ali i na proizvode koje na nju nanosite. Kod beba s osjetljivom kožom to može predstavljati veliki problem, jer sastojci koji se obično nalaze u takvim proizvodima mogu uzrokovati iritacije i osipe. Dobro proučite proizvode za njegu bebine kože i odaberite one bez mirisa i prejakih kemikalija.

Izvor:Life Content

Foto: freedigitalphotos.net