


Sastojci:
- 1 kg junećeg mesa od buta
- 2 žlice džema od šljiva
- 3 veće glavice luka
- 1 mrkva
- 100 g celera
- 3 žlice pirea od rajčice
- 100 g pancete
- 1 žlica mljevene paprike
- 1 žlica usitnjenog peršina
- 2 žlice gustina
- juneće juhe po potrebi
- 0,5 dl ulja
- mješavina začina, papar
Način pripreme:
1. Junetinu narezati na kocke, a pancetu na kockice.
2. Mrkvu i celer naribati na krupnije, a luk narezati što sitnije.
3. Na malo ulja popržiti luk i pancetu, zatim dodati mrkvu i celer pa pržiti dok povrće ne omekša.
4. Potom dodati juneće meso i pržiti ga dok ne promijeni boju. Povremeno dolijevati juneću juhu po potrebi.
5. Kada je meso napola pirjano, dodati džem od šljiva, pire od rajčice i mljevenu papriku te doliti vode da pokrije meso. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok meso potpuno ne omekša.
6. Pred kraj pirjanja dodati mješavinu gustina s malo vode i začine po ukusu. Kuhati dok se ne dobije odgovarajuća gustoća.
Izvor: Dobra hrana



