PAZITE SE OVOG LJETA! Mokri kupaći kostimi najbolje su mjesto za razvijanje bakterija

by | 22 lipnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Vaginalne infekcije češće su ljeti jer gljivicama, bakterijama i virusima pogoduje vlažna i topla okolina kojoj smo ljeti izloženi, a tad je, osim toga, i češće rizično spolno ponašanje.

Iz istih su razloga u ovom dijelu godine češće i urinoinfekcije. Njima pogoduju i pojačano znojenje te dehidracija organizma.

Ovi faktori dovode do koncentracije mokraće i posljedičnog koncentriranja bakterija u urotraktu, tj. mokraćnome mjehuru. Također, treba napomenuti da je i spolni odnos jedan od uzroka urinarnih infekcija kod žena.

Oprez kod seksa

U ljetnim periodima povećan je rizik prvenstveno od gljivičnih infekcija, i to Candide, koja kod žena uzrokuje bolest kandidijazu, koja se teško liječi i često vraća. Ako već imate kandidijazu, ili ste je nedavno imali, osobito pripazite prilikom ulaska u more ili bazen te mijenjajte donje rublje češće nego inače.

Od bakterija, tu su takozvane bakterijske vaginoze, infekcije ureaplazmom, mikoplazmom te klamidijom. Ne smijemo zaboraviti ni virusne infekcije, kao što je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), koja je najčešća spolna infekcija. Simptomi ginekološke infekcije su crvenilo, svrbež, iritacija te pojačan sekret iz rodnice često s promjenom konzistencije, mirisa i boje koja može postati žuta, siva, pa i zelena.

Osim fizioloških faktora, neadekvatno donje rublje također može povećati rizik od vaginalnih infekcija ljeti.

Usko donje rublje i odjeća, iako dobro i moderno izgleda u ljetnom periodu, ometa normalnu cirkulaciju zraka uz kožu te tako dolazi do pojačanog znojenja i zagrijavanja kože, ali i do trenja i iritacije kože, koja je onda podložnija infekcijama.

Kako biste se zaštitili i umanjili rizike ovih infekcija najvažnije je slijediti postupke za održavanje intimne higijene i sprečavanja upala mokraćnog sustava. Preporučuje se nošenje udobnog pamučnog donjeg rublja i izbjegavanje preuske sintetičke odjeće.

Ljudima koji se pojačano znoje savjetuje se što češća promjena donjeg rublja te presvlačenje u suhi kupaći kostim odmah nakon kupanja. Ne preporučuje se ispiranje rodnice jer će se tako poremetiti prirodna vaginalna flora s laktobacilima koja održava niski, zaštitni pH rodnice.

Kako se pravilno zaštititi?

U rodnicu se mogu stavljati posebne probiotičke kapsule, a toaleta spolovila izvana može se provoditi preparatima za intimnu higijenu vanjskog spolovila koji sadrže mliječnu kiselinu s prilagođenim pH. Ljeti je obavezna češća promjena higijenskih uložaka i tampona te se ne preporučuje upotreba higijenskih uložaka raznim mirisima i aditivima.

U ljetnim mjesecima je izrazito važna pravilna nadoknada tekućine. Osim što je tekućina važna za cijelo tijelo, jako je važan faktor u sprečavanju infekcija mokraćnog sustava jer sprečava previsoku koncentraciju mokraće te omogućuje brže izbacivanje bakterija i virusa iz organizma.

Pazite kad idete u more

Izbjegavajte dugotrajne kupke vrućom vodom, depiliranje ili slične aktivnosti koje mogu utjecati na osjetljivost kože neposredno prije odlaska u more, rijeku ili bazen. Površina kože tad je sklonija iritaciji i infekciji te su rizici veći.

Važan je izbor donjeg rublja

Izbor rublja vrlo je važan te se preporučuje pamučno donje rublje koje dopušta koži da diše te tako sprečava prekomjerno znojenje pa ne dolazi do pretjeranog zagrijavanja kože, što se može dogoditi sa sintetičkim donjim rubljem.

Upale rodnice i mokraćnih puteva prate jak iscjedak, crvenilo, svrbež…

Gljivice vole vlažno i toplo okruženje te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju. Žene se često nakon godišnjeg odmora žale na pojačani iscjedak, crvenilo, svrbež, bolove tijekom spolnog odnosa te učestalo mokrenje. Ti su simptomi uglavnom povezani s upalama rodnice i/ili mokraćnih puteva, koju treba što prije početi liječit.

Upale ne liječite sami, nego pođite ginekologu

Kandidijaza se liječi peroralno tabletama te vaginaletama, kremama i vaginalnim gelovima, od kojih neke možete dobiti i u ljekarni, bez recepta. No s obzirom na to da gljivične i bakterijske upale mogu imati slične simptome, nije preporučljivo da sami postavljate dijagnozu te bez ginekološkog pregleda uzimate terapiju, posebno ako se problemi pojave nakon usputnog spolnog odnosa bez zaštite.

Kako biste spriječili upale uzrokovane gljivicama, ne nosite usku, pripijenu odjeću, a sintetičko rublje zamijenite prozračnim od prirodnih materijala.

Tampone i uloške mijenjajte svaka tri sata

Za intimnu njegu ne upotrebljavajte jake sapune jer oni će uništiti ‘dobre’ bakterije koje održavaju gljivice u ravnoteži. Poslije kupanja, tuširanja i plivanja kožu dobro osušite, a intimno područje uvijek brišite od naprijed prema straga. Tijekom mjesečnice tampone ili uloške mijenjajte najmanje svaka tri sata.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR