Pazite li na higijenu u javnom toaletu i prikrivate li dasku papirom?

by | 8 kolovoza, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Javni su toaleti, moramo priznati, u većini slučajeva grozni, zbog čega ljudi često WC dasku prekrivaju toaletnim papirom kako na nju ne bi morali sjesti golom stražnjicom.

No stručnjaci smatraju kako takva praksa i nije od neke pomoći jer, kako tvrde, bakterije kroz taj papir lako mogu proći.

Međutim, iako je vaša koža izložena izravnom kontaktu s bakterijama iz WC školjke, istraživačica javnog zdravlja Kelly Reynolds izjavila je za USA Today da je mogućnost zaraze prilično malena. Osim u slučaju ako imate otvorenu ranu, tada je rizik nešto veći.

Opasnost od zaraze veća je kad puštate vodu u WC školjku jer tada iz nje izlaze sitne čestice vode pomiješane s vašim izmetom. Riječ je o tzv. toaletnom pljusku koji može sadržavati štetne bakterije koje mogu pasti na obližnje površine, a poznato je da one mogu živjeti mjesecima.

Reynolds stoga savjetuje da nakon svake obavljene nužde zatvorite poklopac toaleta prije negoli pustite vodu kako se bakterije ne bi našle na sapunu, ručnicima, ali i vašoj četkici za zube.

IZVOR: INDEX.HR