Voda u uhu: Kako riješiti ovaj problem na najbezbolniji način?

by | 31 ožujka, 2020

Jedna od najčešćih metoda koju koristimo da bismo se riješili onog osjećaja vode u uhu je tresenje glavom. No, istraživači Sveučilišta Cornell i Virginia Tech otkrivaju da tresenje glavom prilikom vode u uhu, može kod male djece izazvati oštećenje mozga, kako prenosi News18.

“Naše istraživanje se koncentrira na ubrzanje koje je potrebno da bi voda izašla iz ušnog kanala”, kaže istraživač i autor studije, Anuj Baskota sa Sveučilišta Cornell. “Kritično ubrzanje koje smo eksperimentalno dobili na staklenim cijevima i 3D otisnutim ušnim kanalima kretalo se u rasponu od 10 puta većoj sili od sile gravitacije za veličinu uha kod beba, što kod njih može izazvati oštećenja na mozgu”, dodaje.

Kod odraslih je ubrzanje bilo manje zbog većeg promjera ušnih kanala. Istraživači kažu da ukupni volumen i položaj vode u kanalu mijenja ubrzanje potrebno za uklanjanje.

“Iz naših eksperimenata i teoretskog modela utvrdili smo da je površinska napetost tekućine jedan od ključnih faktora zbog kojeg se voda zaglavi u ušnim kanalima”, kaže Baskota.

Srećom, istraživači su rekli da postoji rješenje koje ne uključuje nikakvo tresenje glavom.

“Vjerojatno bi stavljanje nekoliko kapi tekućine s nižom površinskom napetošću od vode, poput alkohola ili octa u uho, smanjilo silu površinske napetosti koja dopušta da voda istječe”, rekao je Baskota.

IZVOR: NOVILIST.HR