Patite od ljubomore? Evo kako je se možete riješiti!

by | 25 ožujka, 2014

Čitate mu SMS-ove, mailove, provjeravate gdje je i s kim je bio? Kada ste u zamci ljubomore, osjećaj je gotovo neizdrživ, a može dovesti do toga da se zaista razbolite i da vam onemogući koncentraciju na bilo što drugo.

Ljubomora će vas natjerati da radite i kažete stvari koje ćete kasnije zažaliti i nikada nećete moći povući. Osim toga, ljubomora može uništiti jedan zaista dobar odnos. Ako imate dečka ili supruga koji otvoreno očijuka s drugim ženama, ili ako vi znate da vas vara, ljubomora je prirodna reakcija, ali kada ljubomoru sami kreiramo, a nema veze sa stvarnošću, to je kao otrov koji uništava vaš život i samopouzdanje.

Ljubomora se zasniva na strahu, kao zeleno čudovište koje ste kreirali u svojoj mašti. Mnoge žene smišljaju izgovore za svoje ljubomorno ponašanje, pokušavaju opravdati to što špijuniraju svog muškarca, kao da one nisu odgovorne za svoju ljubomoru. Ali, istina je da ljubomora uzrokuje naše loše raspoloženje, ona je neprivlačna i ubija ljubav u vezi.

Shvatit ćete da ste u svojoj opsesivnoj ljubomori otišli jedan korak predaleko ako putem društvenih mreža neprestano provjeravate što vaš muškarac radi, ako iza leđa uzimate njegov mobitel i potajno provjeravate koga je zvao i tko mu je sve slao poruke tijekom dana, ako ga neprestano zovete i šaljete mu SMS-poruke samo kako biste saznali gdje je i, još važnije, s kim se nalazi.

Ako ste se prepoznali makar u jednoj od gore navedenih stavki – u nevolji ste. Kada se počnete petljati u osobne poslove vašeg partnera, izgubili ste kontrolu nad svojim dostojanstvom i ponosom. Vašem odnosu sada za napredovanje i spas nedostaje jedna od najvažnijih osobina – povjerenje. Čak i ako vam daje razloge da budete sumnjičavi, svejedno ste odgovorni za to kako se ponašate u vezi.

Ali, što učiniti kako biste se riješili ljubomore koja vam crpi energiju i sreću u životu? Morate ju iskorijeniti. Ljubomora se više vrti oko onoga kako vi na sebe gledate nego kako na vas gleda vaš partner. Ako ste opsjednuti njegovim životom, to je siguran znak da ne obraćate pažnju na svoj.

Ako smatrate da je vaš muškarac više zainteresiran za druge žene nego za vas, vi zapravo duboko vjerujete da su one vrjednije njegove pažnje nego vi sami. Ako vas vaš muškarac privlači, vi ćete vjerovati da je isti slučaj i s drugim ženama, što može biti zastrašujuće, pogotovo ako sumnjate u vlastite vrijednosti. Na kraju, možete početi vjerovati kako je svaka druga žena atraktivnija i zanimljivija nego što to stvarno je, a kada stignete do te točke, izgubili ste sami sebe.

Zar nije vrijeme da prestanete gledati u njega i počnete raditi na sebi? Važno je da se s ovim izazovom preuzimanja kontrole nad vlastitim životom suočite prije nego što uništite sve šanse za pravu ljubav.

Poduzmite korake kojima ćete ojačati svoje samopouzdanje i samopoštovanje, jer jedini način da se osjećate dobro u svojoj koži je taj da učinite stvari na koje ćete biti ponosni, što je potpuno suprotno od onoga što ste radili. Negativne akcije nose sa sobom negativne emocije, pa jedino što će vam na kraju ostati jesu osjećaj krivnje, kajanja i srama.

Osjećaji koje gajite prema svom muškarcu uvijek će biti odraz kako vidite sebe. Ako ne vjerujete sami sebi, ne možete vjerovati ni njemu. Ako ne možete voljeti sebe, nećete vjerovati da ste voljeni.