Kakve je posljedice pandemija koronavirusa ostavila na naše menstrualne cikluse?

by | 19 svibnja, 2020

Pandemija virusa koja je iza nas uzrokovala je veći stres nego ikad prije – čak i ako toga niste svjesni. Ovaj stalni, temeljni stres može utjecati i na vaše fizičko zdravlje.

Između ostalog, može negativno utjecati i na vaš menstrualni ciklus, do neredovitih mjesečnica i brojnih drugih nuspojava. Naravno, promjene mogu biti i drukčije – prerano dobivanje menstruacije, bolovi i promjene u intenzitetu krvarenja.

O tome je za Insider progovorila Sarah Toler, liječnica i autorica u aplikaciji za žensko zdravlje Clue. Kako je objasnila, “prekomjerno oslobađanje kortizola, hormona stresa može suzbiti normalnu razinu reproduktivnih hormona, što potencijalno dovodi do abnormalne ovulacije, koja može poremetiti vaš ciklus”.

Stres može uzrokovati nepravilnosti, bol, pa čak i potpuno zaustaviti cikluse. Poznato je da amenoreja, nepostojanje mjesečnice, nastaje kada netko doživi traumatičan događaj, kako je dodala Toler. Svakodnevni životni stres može utjecati i na to koliko dugo traje vaš ciklus.

No važno je naglasiti da krivac za promjene u vašem ciklusu nije sam koronavirus ili samoizolacija nego stres.

“Imajte na umu da je stres najvjerojatnije krivac za bilo kakve promjene u vašem ciklusu koje primijetite, a ne sam koronavirus”, objasnila je Toler.

Uz to, žene su istaknule da se sada češće susreću s dismenorejom – bolnom menstruacijom, a smatra se da je i za nju trenutačno jedan od glavnih okidača upravo stres izazvan pandemijom.

“Čak i ako još niste osjetili nijednu od ovih promjena u svom menstrualnom ciklusu, još uvijek postoji mogućnost da ćete to iskusiti”, kaže dr. Toler, koja ističe kako su utjecaji stresa najčešće vidljivi tek u kasnijim ciklusima.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash