Paleo dijeta: Prednosti i mane strogog režima prehrane

by | 3 listopada, 2015

Prve asocijacije na ovu dijetu su velike količine mesa, što je u suštini točno: izbjegavanje žitarica, šećera i raznoraznih prerađevina osnove su Paleo dijete. Autor dijete profesor Loren Cordain tvrdi da žitarice nisu bile dio prapovijesne ljudske prehrane i da ih zato treba izbjegavati.

Clipboard

Važan podatak je i to da je industrijska revolucija još značajnije promijenila našu prehranu, a štetnost umjetnih aditiva koji produžuju rok trajanja proizvoda, kao i drugih dodataka, ne dovodi se u pitanje.

Sve ove promjene značajno štete našem zdravlju i glavni su krivac za bolesti moderne civilizacije, uključujući debljinu, dijabetes, srčane bolesti i rak.

Osnovne postavke Paleo dijete kažu da bismo trebali jesti onako kako smo se to činili desecima tisuća godina ranije, prije pojave poljoprivrede i daleko prije industrijalizacije.

Na čemu se bazira Paleo dijeta
Bazira se na prehrani koja je bila dostupna ljudima prije naše ere i podrazumijeva izbjegavanje mnogih proizvoda: suhomesnatih jela, svih vrsta šećera, soli, proizvoda od žitarica (kruh, kukuruz, pšenica, riža, tjestenine…), mahunarki, mliječnih proizvoda, kvasca, kave i alkohola. Krumpir, soja i kukuruz su posebno zabranjeni zbog toga što su danas genetski i nutricionistički modificirani.

Najvažnije komponente
Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente Paleo dijete. Sve povrće je dozvoljeno osim graha, mahunarki i krumpira. Gljive su također dozvoljene.

Voće, orašasto voće i sjemenke (sve osim kikirikija) mogu se konzumirati. Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u malim količinama, od ulja koristi se isključivo maslinovo, laneno i ulje kanole.

Preporučuje se uzimanje ribljeg ulja u kapsulama.
Piju se uglavnom voda i čaj, ali i svježe cijeđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock