Ovoliko je odmora potrebno tijelu nakon treninga

by | 27 ožujka, 2020

Kad biste čekali da se potpuno oporavite do idućeg odlaska u teretanu ili na trčanje, vratili biste se opet na početak. Ako ste odradili naporan trening u ponedjeljak, u utorak ćete biti umorni. I dalje možete otići u teretanu, ali nećete biti jednako učinkoviti kao jučer. Tad ćete se možda zapitati je li bolje ostati doma i odmoriti?

Ako ste početnik, dobro je odmoriti dan između treninga jer je u početku svaki trening napor za organizam. No, nakon nekoliko mjeseci kada uđete u formu u danima odmora i dalje ćete moći vježbati, samo laganije.

Primjerice, ako idete u teretanu, nećete svaki dan raditi “mrtvo dizanje” od kojeg se najteže oporaviti, već ćete ga raditi jednom tjedno. Ostale dane možete trenirati cijelo tijelo, ali umjerenim intenzitetom ili ubaciti kardio trening.

Kod trkača, princip je isti, samo raspored izgleda drukčije. Ako treniraju za maraton, brzinu će raditi primjerice srijedom, a subotom dužinu. Ostale dane laganije će trčati.

Kombiniranjem različitih dužina i intenziteta kroz tjedan stvorit ćete dobar omjer vježbanja za vaš organizam, a kako biste to postigli, dobro je konzultirati trenera da vam napravi plan. Kako budete napredovali, trener će prilagođavati plan.

Nemojte se brinuti ako jedan trening odradite odlično i imate puno energije, a drugi jedva. Sve je to normalno.

Istina je da nas svaki trening dugoročno čini jačima, a kratkoročno umara. Kada biste čekali da se potpuno oporavite do idućeg odlaska u teretanu ili na trčanje, vratili biste se opet na početak. Umjesto toga, treniramo kroz umor. Ako se pripremate za natjecanje, podizat ćete intenzitet treninga kako se natjecanje bude bližilo, a neposredno prije njega ćete se odmoriti.

IZVOR: RTL.HR