Ovog petka u Zagrebu počinje festival održivog življenja koji se ne propušta

13. izdanje najvećeg međunarodnog festivala održivog življenja u ovome dijelu Europe

by | 1 rujna, 2021
zegevege

U petak 3. rujna od 8 do 21 sati i subotu 4. rujna 2021. od 8 do 20 sati, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, nakon prošlogodišnje pauze, 13. put zaredom održat će se najveća veganska proslava i nezaobilazan dio turističke, gospodarske, gastronomske, ekološke i kulturne ponude Hrvatske u ovome dijelu Europe – ZeGeVege festival održivog življenja. 3. rujna u 13 sati Festival će posjetiti zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a dolazak 4. rujna najavili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Posjetitelje će privući raznolika ponuda zdrave hrane, kozmetike isključivo biljnog podrijetla koja nije testirana na životinjama, proizvodi na bazi soje i pšenice poput tofua, sejtana i biljnih kobasica, ekološki proizvodi, plodovi i proizvodi nastali vrijednim rukama obiteljskih gospodarstava, biljna mlijeka i maslaci, ljuti umaci, dodaci prehrani, kozmetika za ljubimce… Čak devet restorana donosi raznoliku ponudu biljnih jela kao što su bolonjeze, pizze s veganskim sirom, sushi i ostale azijske delicije u biljnoj verziji, tradicionalna hrvatska jela poput soparnika, primamljiva biljna variva, kobasice, falafel, hotdog, kebab, razni biljni namazi, veganske slastice i sirovi kolači te još puno toga drugoga.

zegevege

Osamdeset izlagača nudit će proizvode temeljene isključivo na biljnim namirnicama, što je zaštitni znak ZeGeVege festivala. Privlačit će i degustacijama, prezentacijama inovacija, radionicama kuhanja i savjetovanjima o veganskoj kozmetici, kao i štandovima udruga. Osim toga, posjetitelji će uživati u odličnoj atmosferi, glazbi, druženju pod suncobranima i u vizualnom identitetu najzelenijeg festivala, koji će biti ukrašen edukativnim panoima, velikim natpisom “vegan” i živim biljkama.

Ove godine posjetitelje očekuju i inspirativni razgovori voditeljice Sare Mešin s različitim govornicima, koji će se moći čuti s pozornice. Svi će moći naučiti nešto o aktivizmu za prava životinja u susjednim državama, čuti korisne savjete o prelasku na veganstvo ili saznati kako veganstvom ostvariti još bolje sportske uspjehe. Od Igora Barberića i Nataše Rajčević, koji su zajedno s Marie Wasler preko jumboplakata pozvali sve da, umjesto kalorija, radije počnu brojati spašene živote, moći će se čuti njihov osoban i emotivan put prema veganstvu te naučiti kako suosjećajni način života utječe na njihov život, zdravlje, ali i na živote životinja i očuvanje okoliša.

održivog življenja

Recepti, zanimljive informacije i novosti iz svijeta o stalnom porastu zanimanja za veganstvo i širenju veganske ponude moći će se iščitati i iz brošure koju će svi posjetitelji dobiti besplatno na informativnom štandu organizatora i iz ruku vrijednih volontera. Ovo svima drago događanje edukativnog karaktera organizira udruga Prijatelji životinja na neprofitnoj osnovi. Uvijek prožet pozitivnom vibrom kroz svojih 13 godina postojanja, ZeGeVege postao je festival koji se ne propušta, a značaj mu još više raste s obzirom na to da nam je svima okretanje prema veganskoj hrani i održivu življenju nužno za opstanak na planetu i zaustavljanje klimatskih promjena.

Danas možemo uživati u mesnim jelima bez životinjskoga mesa, u mlijeku i mliječnim proizvodima bez kravljega mlijeka te palačinkama i kolačima bez kokošjih jaja, što dokazuju i hrvatski proizvođači. Zato će na ZeGeVegeu biti uručena plaketa za najinovativnije veganske proizvode koji su odabrani kroz projekt “Proizvodimo održivo, jedimo zeleno”, poput veganske tofu kajgane, koja će se moći i probati.

održivog življenja

“Svatko od nas može paziti da ostavi što manji ekološki otisak, da misli na pitku vodu, spriječi glad u svijetu i zaustavi daljnje globalno zatopljenje, a ZeGeVege ohrabruje pojedince da mijenjaju sebe kako bi promijenili svijet. Svi su dobrodošli i svi su važni”, poručuju Prijatelji životinja.

Program s popisom svih izlagača, izvođača i govornika, s rasporedom njihovih nastupa, dostupan je na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.zegevege.com.