12 znakova kojima vam tijelo signalizira da nešto nije uredu

by | 23 studenoga, 2019

Iako dosta vremena provodite pred ogledalom, možda vam ipak promiču neki suptilni pokazatelji vašeg zdravlja. Otkrivamo vam 12 fascinantnih „izdajničkih“ znakova da nešto nije u redu.

Iznenadno crvenilo na obrazima
Upadljivo crvenilo obraza koje se iznenadno pojavljuje često je prouzrokovano histaminom, supstancom koju vaše tijelo luči kao odgovor na veliku količinu određenih vrsta hrane – školjke, račići, čokolada, rajčica i bobičasto voće. Histamin se zadržava u organizmu čak i do 48 sati nakon što probavite ovu hranu. Nije u pitanju alergijska reakcija na hranu, tako da možete slobodno da nastavite uživati u njoj. Samo se ograničite na jednu porciju svake od ovih vrsta hrane dnevno.

Puknute kapilare u očima
Možda pijete previše antiinflamatornih analgetika – bilo aspirina ili analgetika koji sadrže ibuprofen. Ovi lijekovi „razrjeđuju“ krv i usporavaju koagulaciju, što djeluje antiupalno, smanjujući otoke. Ali, ako nekoliko tjedana svakodnevno uzimate ove lijekove, krvne žilice u očima počet će lakše pucati.

Blijed ili jezik boje mesa
Zdrav jezik je roskast, poput žvakaće gume. Bilo koja bljeđa ili više bež nijansa – recimo boje kuhanog mesa – može biti znak anemije. Ona je česta, posebno među ženama, i znači da vaš organizam ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Druga dva simptoma koja ukazuju na anemiju su umor i brzo zamaranje. Anemiju često prouzrokuje nedostatak željeza u krvi, zato se obratite liječniku kako napraviti potrebne pretrage. Ako se ispostavi da ste anemični, može vam prepisati da svakodnevno uzimate preparate željeza ili vam preporučiti da unosite više hrane bogate željezom, kao što su špinat i crveno meso.

Tanka, horizontalna borica tik iznad vrha nosa
Ova tamna crtica je pokazatelj alergije na neku od tvari koje se prenose zrakom jer kada vas svrbi nos, prvi refleks je da ga protrljate rukom, što izaziva stvaranje ove linijice. Lijekovi protiv alergije koji se prodaju i bez recepta ublažit će simptome i bit će vam lakše oduprijeti se porivu da trljate nos, pa će borica imati vremena da izblijedi.

Crvenilo nalik paukovoj mreži na grudima
Ovaj takozvani paukangiom izazvan je skokom razine estrogena, koji dovodi do širenja krvnih žila u cijelom tijelu. A kako je koža na grudima tanka, mreža proširenih, crvenih krvnih žila je ovdje vidljiva. Jedan od najčešćih uzroka skoka estrogena su kontracepcijske pilule. Prijeđite na pilule koje sadrže manje estrogena ili ga uopće ne sadrže, i crvenilo bi trebalo nestati.

Koža poput krep-papira oko očiju i usana
Vjerojatno vam u prehrani nedostaje masti i/ili vode. Bez ovih sastojaka stanice kože se na onim dijelovima gdje je najtanja smežuravaju i isušuju, zbog čega ona podsjeća na krep-papir. Za razliku od bora koje dolaze s godinama, ovu vrstu smežuranosti je moguće ukloniti ako svakodnevno pijete osam čaša tekućine i jedete tri porcije hrane bogate nezasićenim masnoćama – kao što su losos, koštunjavo voće i avokado.

Smeđe mrljice na licu
Za ovaj simptom je kriv estrogen iz kontraceptivnih pilula. Ove takozvane kloazme se najčešće javljaju na čelu, obrazima ili bradi i izaziva ih visok udio estrogena, najvjerojatnije prouzrokovan uzimanjem kontraceptivnih pilula, jer dovodi do pretjeranog lučenja tvari koje izazivaju tamniju pigmentaciju kože. Iako ove promjene neće potpuno nestati ako prijeđete na pilule s nižim sadržajem estrogena ili one koje ga uopče ne sadrže, možete ih učiniti manje vidljivim ako se obratite dermatologu da vam prepiše odgovarajuće lijekove, tretman laserom ili piling kože.

Mreža venica na stražnjoj strani nogu
Uzrok: stalno sjedenje prekriženih nogu. Tako radite pritisak na zadnju stranu gornje noge, što dovodi do pucanja tankih vena smještenih blizu površine kože. Ako ne možete promijeniti ovu naviku, barem se potrudite da vam ne bude uvijek ista noga odozgora, to jest stalno izložena većem pritisku. Također, ako svakog dana podignete noge na 20 minuta, poboljšat ćete cirkulaciju, što će spriječiti nastajanje novih vena i pomoći da one već vidljive izblijede.

Bjeličaste mrljice na noktima
Ove sitne točke mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu noktiju na rukama i obično su pokazatelj nedostatka proteina i/ili cinka. Pokušajte jesti više hrane bogate i jednim i drugim – recimo govedinu, jaja, sir, morske plodove i tofu. Nokti rastu jako sporo, zato ne paničarite ako vam se učini da mrljice ne nestaju. Da bi se potpuno izgubile, bit će potrebno oko osam mjeseci.

Mjestimično prorjeđivanje kose
Ako vam se u nekim zonama kosa toliko prorijedi da zaista možete vidjeti kožu glave, to ukazuje na hipotireoidizam – smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde (mala žlijezda smještena u bazi vrata koja luči hormone koji reguliraju temperaturu i druge tjelesne funkcije). Ovaj kod žena čest poremećaj dovodi do usporavanja metabolizma i rasta kose (drugi simptomi su stalno suha koža i iznenadno, neobjašnjivo, dobivanje na težini). Srećom, postoje lijekovi koji će riješiti ovaj problem. Obratite se liječniku koji će obaviti potrebne pretrage i prepisati vam odgovarajuću terapiju.

Bedra različite debljine
Svi pri hodanju ili trčanju više opterećuju jednu nogu od druge. Mišići noge koja je više opterećena postaju razvijeniji i samim tim i širi, pa razlika u debljini bedara može biti i do 2,5 cm. Ako vam to smeta, vježbama ojačajte i drugu nogu.

Foto: Ava Sol / Unsplash