11 znakova koji otkrivaju da vas vaš posao polako uništava i vodi u depresiju

by | 25 veljače, 2020

Svi imaju loše dane na poslu. Ali ako se plašite buđenja ujutro ili ste redovito na rubu suza za svojim stolom, velike su šanse da ste “na rubu”. Amy Morin, autorica knjige 13 stvari koje mentalno jake osobe ne rade kaže da neprijateljsko radno okruženje čini ljude jadnima, a može dovesti i do depresije te brojnih bolesti uzrokovanih stresom.

“Što ste dulje u negativnim mislima i neproduktivnom ponašanju, to ćete se gore osjećati, a čini se kako je to začarani krug”, rekla je za Business Insider.

1. Ne možete prestati razmišljati o poslu

Vaše bi večeri trebale biti rezervirane za opuštanje, obiteljski život i obveze vezane uz dom. No, ako i kod kuće neprestano vrtite filmove s posla, ne možete prestati razmišljati o sukobima, kritikama ili pak uvredama – to ozbiljno ugrožava vaš privatni život, kako kaže Morin.

To je razmišljanje put u depresiju, a najčešće je posljedica nezdravog radnog okruženja.

2. Mučite se samo da preživite dan

Zapeti kad je potrebno ili svladati nove vještine je sasvim u redu, ali ako vam je baš sve tlaka, onda ste vjerojatno u krivoj struci.

3. Prezirete nedjelju

Nedjelja bi trebala biti puna zabave, opuštanja ili produktivna za nekog tko uživa u hobijima, a neka zdrava doza tuge jer vikend završava je sasvim prirodna. No, provedete li cijeli dan ogorčeni jer u ponedjeljak morate na posao, jasno je da nešto ne štima.

4. Teško vam je otići na posao

Svako jutro vam dolazi ideja da se javite kako ste bolesni, a u isto vrijeme tražite razloge samo da se uvjerite da morate ustati. Jedno je voljeti svoj krevet, a druga stvar je biti bez ikakvog motiva za odlazak na posao.

5. Zbog posla vam dođe da plačete

Loš dan na poslu je normalan za svakog, pa čak i one koji apsolutno uživaju u onome što rade. Biti vječno sretan jednostavno nije zdravo i realno, ali s druge strane, ako posao stalno utječe na vaše raspoloženje, promjena bi mogla biti dobar smjer.

6. Nadređeni vas stalno kritiziraju

Vama je možda sve u redu, a u isto vrijeme šefovi se očito s time ne slažu jer vas zasipaju kritikom na kritiku. Ako ste u ovakvoj situaciji, mogao bi vas snaći i gubitak posla.

7. Šef se okomio na vas

Suludo bi bilo očekivati da ćete se slagati sa svakim šefom. No, to ne znači da trebaju stvari biti i na rubu sukoba. Ako imate osjećaj da ste šefu na piku, pokušajte što brže otići iz te situacije i izbjeći rad u toksičnom okruženju.

8. Ne možete napredovati

Posao vam nije loš, ali vi želite više i ne čini se da na trenutnom radnom mjestu možete napredovati. U tom slučaju priliku za napredak trebali bi potražiti na drugom mjestu.

9. Sramite se svog posla

Kad dođe trenutak da prijatelji dijele zabavne priče s posla, vama pada na pamet da što brže popijete piće i krenete doma. Uz to što nemate zabavnih priča, još je groznija situacija i ako ste na poslu kojeg vas je sram i to je još jedan znak da pronađete novi.

10. Ne plaćaju vas koliko vrijedite

Ovo je prilično jasno. Ne prihvaćajte da vas netko podcjenjuje, bez obzira na obećanja o nekim budućim povišicama i promaknućima.

11. Na poslu ne učite ništa novo

Na svakom poslu bi trebali biti agresivni oko upijanja novih znanja i spremni učiti u svakom trenutku. Stoga, ako ništa ne učite na trenutnom – zašto ste još tamo?

IZVOR: 24SATA.HR