Ovo su stvari koje sprječavaju normalan rad vaših hormona

by | 13 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Hormoni imaju utjecaj na puno stvari koje se događaju u vašem organizmu. Apetit, težina, menstruacija i seksualni nagon samo su neke od njih. Međutim, njihovo “čudno” djelovanje nije samo slučajna pojava nad kojom ne možete imati kontrolu.

Određeni načini ponašanja mogu izazvati prekomjerno ili nedovoljno lučenje određenih hormona, što se odražava na vaš organizam, raspoloženje i cjelokupno zdravlje. Sljedećih pet navika mogu utjecati na nepravilan rad hormona i imati utjecaj na vaše fizičko i psihičko zdravlje.

“Ovisnost” o slatkišima

Konzumiranje namirnica s previše dodanog šećera izravno je povezano s debljanjem, a višak kilograma može dovesti do otpornosti organizma na inzulin, hormon koji “premješta” šećer u krvotok kako bi stanice organizma dobile neophodnu energiju. Rezultat: razvijanje preteče dijabetesa, poznate pod nazivom metabolički sindrom ili razvoj dijabetesa tipa 2.

Kasni stres

Obično razina hormona stresa kortizola opada navečer, što vam pomaže da se opustite i zaspite. Međutim, ako u poslijepodnevnim satima osjećate napetost, to znači da se razina kortizola povećava, uslijed čega je i teže zaspati.

Redoviti naleti nesanice

To je začarani krug: nedostatak sna povećava razinu kortizola, a kortizol utječe na razinu šećera u krvi, uslijed čega postajete podložniji stresu i želji za brzom hranom. Kako biste što više smanjili razinu kortizola, potrebno je da spavate minimalno sedam sati dnevno.

Neredovita fizička aktivnost

Fizička aktivnost često potiskuje želju za hranom. To je najčešće povezano s aerobnim vježbama, uslijed čijeg izvođenja dolazi do spuštanja razine hormona grelina (navedeni hormon potiskuje apetit).

Olakšavanje PMS-a slatkišima

Šećer ima negativan utjecaj na mnogobrojne moždane kemikalije koje su i inače pod udarom tijekom PMS-a. Ako ste zbog PMS-a mrzovoljni i neraspoloženi, šećer će sve samo pogoršati. Da, on hoće pomoći u datom trenutku, ali već nakon dvadesetak minuta stanje će biti isto, ako ne i gore. Umjesto prerađenih šećera, mudrije je da konzumirate prirodni: žličica meda, kruška, banana, jabuka…