Ovo su posljedice s kojima biste se mogli susresti ako naglo prestanete piti kavu

by | 12 svibnja, 2020

Kažu da svaki ljubitelj kave ima dvije osobnosti – jednu prije i jednu nakon ispijanja prvog gutljaja jutarnje kave. Ako se slažete s ovom tvrdnjom, vjerojatno ste i sami svjesni koliko kofein može biti zarazan. Bright Side istražuje kako naša tijela reagiraju kada se konzumacija kofeina smanji na nulu i što u vezi s tim možemo napraviti.

1. Vaša tjelesna težina vjerojatno će se promijeniti

Neočekivana promjena tjelesne težine svakome može izazvati stres, a prestanak konzumiranja kave katkad dovodi upravo do toga.

Kofein djeluje kao pojačivač metabolizma što znači da vaše tijelo učinkovitije sagorijeva kalorije. Kada prestanete piti kavu, izostat će i količina kofeina na koju je tijelo naviklo, a učinak sagorijevanja kalorija bi se smanjio – što dovodi do dobivanja na težini. S druge strane, ako ste navikli piti po tri frappuccina dnevno i odjednom ih prestanete piti, mogli biste smršaviti jer više ne biste unosili toliko kalorija.

2. Bit će vam teže koncentrirati se

Kava čini ljude budnijima jer potiče otpuštanje dopamina i adrenalina, što pojačava aktivnost mozga i podiže krvni tlak. To znači da ćete se, kad je prestanete piti, suočiti s poteškoćama oko koncentracije ili drugih važnih aktivnosti jer vaš mozak neće biti stimuliran na način na koji je navikao.

3. Javit će se drhtavica

Ovo možda zvuči ozbiljno, ali nije nešto zbog čega biste se trebali zabrinuti. Kofein je snažan izvor stimulacije za središnji živčani sustav. Jednom kad ga eliminirate, možda ćete doživjeti drhtanje zbog nedostatka tog stimulativnog učinka. Nekim ljudima čak i ruke počnu drhtati jer su navikli redovito se predozirati kofeinom.

Za razliku od ostalih simptoma o kojima se govori u ovom članku, samo mali dio kofeinskih ovisnika doživljava drhtanje. Nemojte se brinuti – ovi će simptomi nestati, a obično mogu potrajati i do devet dana otkad ste uzeli posljednji gutljaj kave.

4. Javit će se i anksioznost

Čak i ako niste anksiozna osoba, sigurno ćete doživjeti neku anksioznost nakon što se riješite kofeina. Povećana anksioznost uobičajena je za strastvene “kavopije” koji odluče napustiti svoj omiljeni napitak. To se događa zbog kemijske neravnoteže u mozgu izazvane nedovoljnom opskrbom kofeinom.

5. Glavobolje će biti češće

Nažalost, glavobolje su najčešće nuspojave rješavanja kofeina. To je uzrokovano otvaranjem vaših krvnih žila i pojačanom cirkulacijom krvi u mozgu. Jednom kada se tijelo prilagodi povećanom protoku krvi, glavobolje će nestati.

6. Nedostajat će vam energije

Jedan od glavnih razloga zašto smo se isprva i navukli na kavu je dodatna energije koju nam daje. Nažalost, učinak traje u prosjeku pet sati zbog čega mnogi među nama piju više od jedne šalice kave dnevno kako bi ovaj učinak produžili. To će, međutim, dovesti do suprotnog učinka kada prestanete piti kavu. Većina osoba ovisnih o kofeinu doživljava umor odmah nakon što započne s odvikavanjem.

Kako onda možemo ublažiti negativne učinke?

Naša tijela reagiraju na mnogo različitih načina kad ih oslobodimo jutarnje šalice kave (i popodnevne). Dobra je vijest da postoje načini na koje te reakcije možemo umanjiti ili čak spriječiti.

1. Postupno smanjujte unos kofeina

Ovo je uvjerljivo najbolje što možete napraviti kada odlučite smanjiti unos kofeina. Ako ste pravi ljubitelj kave i pijete, recimo, tri šalice dnevno, trebalo bi najprije smanjiti na dvije šalice. Zatim, nakon tjedan dana, možete smanjiti količinu na samo jednu šalicu kave ujutro, a s vremenom potpuno prestanite. Ovih nekoliko tjedana definitivno će vas osloboditi potpunog stresa zbog nedostatka kofeina u organizmu.

2. Budite hidratizirani i pijte čaj

Dobra hidratacija je potrebna, pogotovo ako ste na putu da postanete bivši ispijač kave. Na svakih sat vremena popijte po čašu vode – to bi trebalo biti dovoljno. Zamijenite tu redovitu šalicu kave omiljenim čajem kako biste zadržali naviku nešto pijuckati ujutro.

3. Vježbajte i pružite sebi kvalitetan odmor

Smanjenje stresa i zadržavanje razine energije na potrebnom razini je ono što trebate napraviti kada u vašem dnevnom nutritivnom planu nema kofeina. Možete dodati aktivnosti poput trčanja u trajanju od 10 minuta ili blok vježbi. Sve je ovo dobro za cirkulaciju krvi i pružit će vam energetski poticaj. Ako budete aktivni, povećat ćete budnost i lako ćete ugušiti želju za kavom.

4. Promijenite način prehrane

Razmotrite da uvedete važne promjene u vašu prehranu, poput konzumiranja hrane s većim sadržajem vlakana. Najbolje bi bilo da jedete više voća i povrća koji su najbolji prirodni izvor vlakana.

Povećanje unosa vlakana vjerojatno će nahraniti vaše tijelo energijom koja bi vam bila potrebna nakon što prestanete unositi kofein. Jedenje više voća i povrća ima i razne druge koristi za zdravlje, poput povećane koncentracije antioksidanasa koje biste također izgubili kad prestanete unositi kofein. I posljednje, ali ne najmanje važno, unošenje više vlakana i pravih hranljivih sastojaka pomoći će vam kod konstipacije, što je još jedna moguća nuspojava odstranjivanja kofeina.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Moglo bi vas zanimati…

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/prehrana/zdrava-hrana/znate-li-koje-povrce-je-super-za-sprjecavanje-umora-a-koji-zacini-djeluju-isto-kao-i-kava

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/zdravlje-novosti/ove-osobine-krase-sve-ljude-koji-piju-nekoliko-kava-dnevno

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/zdravlje-novosti/evo-koliko-je-omiljena-kava-koji-svi-pijete-zdrava