Ovo su opasne navike koje bi bilo dobro odmah prestati raditi

by | 5 ožujka, 2020

Postoje stvari koje nikad ne dovodite u pitanje jer vam cijeli život govore da ih radite tako. No ispada da su neke od njih samo neutemeljene priče vaših baka i njihovih prijateljica.

Možda biste trebali počeli ispitivati neke od svojih rituala, kako prenosi portal BrightSide.

Nemojte puhati u hranu svoga djeteta

Kad pušete u djetetovu hranu, prenosite bakterije koje mogu dovesti do karijesa, čak i ako dijete još nema zube. Manje je poznata činjenica da su zubi najugroženiji tek kad se počnu razvijati.

Što biste trebali učiniti umjesto toga: Nemojte dijeliti hranu, piće ili pribor s djetetom i nemojte mu puhati u hranu. Bolje je samo pričekati da se hrana ohladi.

Nemojte zabacivati glavu kad vam krvari iz nosa

Zabacujući glavu unatrag, možete izazvati gušenje u vlastitoj krvi jer se krv počne spuštati u stražnji dio grla.

Što učiniti umjesto toga: Prstima stisnite nos. Sjednite i držite glavu ravno, a bradu paralelno s podom.

Nemojte podizati osobu koja se onesvijestila

Razlog zbog kojeg se ljudi onesvijeste je naglo snižavanje krvnog tlaka, što rezultira time da krv ne dospije u mozak. Ako osobu podignete, spriječit ćete da krv dođe do svog cilja.

Što biste umjesto toga trebali učiniti: Važno je u ovom slučaju da glava osobe bude niže od prsa. Neka osoba sjedi i nagne se ili, još bolje, neka legne. U tom položaju trebala bi ostati nekoliko minuta, a vi se pobrinite za to da se osjeća dobro prije nego što ustane.

Nemojte prati zube odmah nakon jela

Pranje zuba odmah nakon jela oštećuje caklinu, zaštitni sloj zuba.

Što biste umjesto toga trebali učiniti: Zube operite ujutro prije doručka. U slučaju da to želite učiniti nakon jela, prvo isperite usta vodom, a zatim pričekajte otprilike 40 minuta nakon obroka kako biste oprali zube.

Nemojte udarati osobu koja se guši po leđima ako drži leđa uspravno

Ako osobu udarite u uspravnom položaju, predmet može kliznuti prema dolje.

Što biste trebali učiniti: Nagnite osobu naprijed i natjerajte ju da se prvo iskašlje, to bi moglo biti dovoljno. Ako to ne uspije, udarite nekoliko puta između lopatica, ali provjerite je li osoba nagnuta naprijed prije nego što to učinite.

Nemojte stavljati led izravno na masnicu

Budući da je koža vrlo osjetljiva, ako to učinite, smanjit će se protok krvi i usporiti zarastanje. Štoviše, može uzrokovati smrzavanje kože.

Što biste umjesto toga trebali učiniti: Zamotajte led u ručnik ili bilo koju drugu tkaninu. Stavite led na ozlijeđeno područje odmah nakon traume, ali nemojte ga držati dulje od deset minuta.

Nemojte stavljati maslac ili led na opeklinu 

Opeklina duboko ulazi u vašu kožu i trebate je ohladiti kako biste spriječili daljnje oštećenje.

Što biste trebali učiniti: Stavite opeklinu pod tekuću hladnu vodu i obavezno je ostavite dovoljno dugo ispod slavine, preporučuje se oko 20 minuta.

Nemojte trljati promrzle dijelove tijela

Nemojte ih trljati ili masirati i nemojte upotrebljavati izravnu toplinu kako biste ponovno ugrijali promrzle dijelove tijela – tako možete izazvati opekline.

Što biste trebali učiniti: Maknite se s hladnoće i pažljivo ponovno zagrijte smrznute dijelove stavljajući ih u toplu (ne vruću!) vodu i pijte toplu tekućinu. Nemojte dozvoliti da se oštećena područja ponovno smrznu, a obavezno ih prekrijte i zaštitite ako se vraćate na hladnoću. Ako je smrzavanje snažno, potražite liječničku pomoć.

Nikad ponovno nemojte puniti plastičnu bocu za vodu

Postoji opasna kemikalija iz plastike zvana BPA koja iscuri u vodu, a u pukotinama u materijalu boce uzgaja opasne bakterije. Ove bakterije utječu na plodnost i mogu izazvati rak.

Što biste trebali učiniti: Reciklirajte plastične boce odmah nakon njihove prve uporabe i kupite bocu za vodu za višekratnu uporabu.

IZVOR: INDEX.HR

Tagovi: