Ovo su neočekivane stvari koje mogu uzrokovati neugodan zadah

by | 19 kolovoza, 2020

Neugodan zadah mnogi smatraju velikim problemom. Može ga uzrokovati više razloga, a neki su potpuno neočekivani. Stručnjakinja za dentalnu higijenu Anna Middleton za Daily Mail otkrila je da može biti posljedica bolesti desni, a ponekad je samo znak da trebate promijeniti prehranu ili piti više vode.

“Neki od najučestalijih uzroka neugodnog zadaha su hrana puna šećera, alkohol, pušenje, probavni problemi i suha usta”, rekla je.

U nastavku donosimo 11 mogućih uzroka neugodnog zadaha, kao i potencijalna rješenja.

1. Bolesti desni

Middleton ističe da većina odraslih pati od nekog stupnja bolesti desni.

“To se može prepoznati ako vam desni krvare dok četkate zube, imate loš zadah ili čudan okus u ustima. Bolesti desni su uzrokovani nakupljanjem plaka na zubima i zubnom mesu. Bakterije mogu iritirati meso te, kad se bolest ne liječi, uzrokovati oštećenja desni i vilice”, dodaje.

Takve simptome treba odmah početi liječiti kako se ne bi razvili u puno ozbiljniji problem poput gingivitisa ili parodontitisa.

Najbolje rješenje je posjetiti stomatologa i podvrgnuti se čišćenju usne šupljine.

2. Nepijenje dovoljno vode

Bakterije koje žive u ustima se umnožavaju kad su usta suha, što znači da nepijenje dovoljno vode može uzrokovati loš zadah.

Uvijek imajte bočicu vode kraj sebe i pijte barem dvije litre vode u danu.

3. Prehrana s malo ugljikohidrata

Keto dijeta je hit, ali bazira se na smanjenom unosu ugljikohidrata i može uzrokovati neugodan zadah.

“Tijelo poseže za energijom u zalihe masti i dolazi u stanje ketoze. Posljedica je promjena zadaha koji može varirati od slatkog do onog koji podsjeća na odstranjivač laka za nokte”, ističe Middleton.

Rješenje je posavjetovati se s liječnikom, nutricionistom ili dijetetičarem oko plana prehrane koji će vam odgovarati.

4. Dijabetes

Kod dijabetičara se javlja isti efekt kao i kod osoba koje se hrane s malo ugljikohidrata. Također se moraju obratiti liječniku ako uoče neugodan zadah.

5. Lijekovi

Mnogi lijekovi poput antidepresiva, lijekova za spavanje, snižavanje krvnog tlaka, diuretika i antihistamina imaju nuspojavu isušivanja usta što pridonosi lošem zadahu. Ako uočite da se i vama to događa, obratite se svom liječniku.

6. Kava

Kava ima okus koji ostavlja neugodan zadah, dok kofein isušuje usta. Zato su kavoljupci poznati po neugodnom zadahu.

“Kad su usta suha, nemaju dovoljno sline, a onda se u njima nakupljaju bakterije. Problem neugodnog zadaha može biti veći ako pijete kavu s mlijekom jer mliječni proizvodi potiču rast bakterija”, tvrdi stručnjakinja te savjetuje da umjesto kave odaberete čaj ili nakon šalice kave popijete vodu te posegnete za žvakaćom gumom.

7. Hrkanje

Osobe koje hrču bude se suhih usta i neugodnog zadaha. Disanje kroz usta umjesto kroz nos ubrzava proces isušivanja i potrebno je javiti se liječniku kako biste vidjeli što učiniti po pitanju hrkanja.

8. Preskakanje obroka

Post i neredovito jedenje može imati negativan učinak na svježinu daha. Manjak hrane i tekućine smanjuje proizvodnju sline te uzrokuje nakupljanje bakterija. Rješenje? Pijte vodu.

9. Pušenje

Duhanski proizvodi su užasni za zadah te krivac za mrlje na zubima, gubitak okusa i iritaciju desni. Razmislite o prestanku pušenja.

10. Stres

Stres je uzrok mnogih problema, a može biti i bolesti desni koje su, kao što smo spomenuli, loše za zadah.

“Stres pogađa ljude i njihovu rutinu pa mogu voditi lošiju brigu o oralnoj higijeni. Također, isušuje usta te remeti pravilnu prehranu, pijenje i disanje”, tvrdi Middleton.

Savladajte tehnike borbe protiv stresa i pijte dovoljno tekućine.

11. Alkohol

Alkohol uzrokuje dehidraciju, a posljedično i neugodan zadah. Pokušajte ne pretjerivati s alkoholnim pićima ili ih potpuno izbacite iz svog života.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Hayes PotterUnsplash